Societat

Els bisbes catalans eliminaran qualsevol tolerància o encobriment dels abusos

Demanen perdó a les víctimes en un comunicat conjunt

Afegeixen que prendran “rigoroses” mesures de prevenció

Els bisbes de Catalunya es comprometen a actuar “amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l’abús sexual, econòmic, de poder i de consciència”. En un comunicat conjunt després de la reunió ordinària de la Conferència Episcopal Tarraconense, anuncien que prenen “el compromís d’adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin la seva repetició, a partir de la formació d’aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives”. Els bisbes demanen perdó a les víctimes i es solidaritzen amb el seu dolor, “i també a totes les persones a qui el coneixement d’aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l’Església”.

“Sofrim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida” exposen els bisbes, que es comprometen “a col·laborar en l’aclariment dels fets del passat i a trobar la manera d’ajudar les víctimes en el seu restabliment” en solidaritat amb “tots els qui hagin patit algun tipus d’abús i amb les seves famílies.

“Reiterem el nostre ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús fonamentat”, exposen al comunicat.

Afegeixen que estan “atents” al que pugui determinar el Papa Francesc a la propera trobada amb els Presidents de les Conferències episcopals sobre com combatre “aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l’anunci de l’Evangeli”.

Els bisbes demanen als catòlics que el proper dimecres de cendra, dia 6 de març, en començar la Quaresma que acaba en la Setmana Santa, es pregui especialment en totes les celebracions religioses de Catalunya i “es dejuni d’una manera especial” per les víctimes dels abusos.

A la nota també fan una crida a evitar “sospites generalitzades” perquè consideren “que és just valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d’educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies”. També recorden “el dret que tota persona té a la presumpció d’innocència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona