Societat

Les càrregues policials de l’1-O, estancades al jutjat

Els advocats dels que van denunciar les agressions dels agents durant la jornada del referèndum reclamen, entre altres qüestions, que declarin com a investigats els que ja estan identificats

La dilació en les diligències del procediment per les càrregues policials a Girona durant la jornada del referèndum per la independència està promovent la impunitat dels qui podrien ser considerats culpables. Així ho pensen els Advocats Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona, que representen més de 200 dels ferits durant l’1-O a la ciutat i que també porten la defensa de la querella col·lectiva interposada pels ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis.

Reunió amb els afectats

El col·lectiu d’advocats es va reunir ahir a la seu del col·legi professional amb una part dels denunciants per explicar-los la situació en què es troben les diligències –iniciades el maig de l’any passat– hores després de presentar un escrit al jutjat d’instrucció número 2 de Girona –el que es cuida del cas– reclamant, entre altres qüestions, que es completin amb urgència les diligències per identificar els agents i comandaments querellats.

Un comandament

El retard a citar a declarar, en qualitat d’investigats, els presumptes agressors de qui es té la identitat (una dotzena de policies i guàrdies civils) és un exemple de la dilació que denuncien els advocats. En declaracions a la premsa, l’advocada Mònica Tarradellas va assegurar que fins i tot es disposa de la identitat del comandament en la càrrega al Col·legi Verd.

Un altre front de queixes és el fet que no s’investiguin les comunicacions que, per mitjans alternatius, van fer els agents i els comandaments després de tallar les que feien pels canals habituals mentre actuaven. La titular del jutjat –diuen els lletrats voluntaris– es nega a citar a declarar ningú fins que s’acabin les diligències pendents. Com més es tardi a ordenar, per exemple, rodes de reconeixement d’agents, més complicat serà identificar-los, lamenten els advocats.

Drets humans

Aquestes “dilacions indegudes” va en detriment dels “drets fonamentals” dels seus representats i podrien ser un indici de la vulneració de l’article 3 del vessant processal de la Convenció Europea de Drets Humans, segons Tarradellas. L’actuació de la fiscalia tampoc els sembla correcta, atès que fins ara –van assegurar– no s’està situant al costat de les presumptes víctimes –com és la seva obligació–, sinó que sembla actuar pensant a beneficiar la defensa dels agents.

LA DATA

7.5.2018
És el dia en què es van incoar les diligències al jutjat número 2 de Girona per les càrregues de l’1-O

LA XIFRA

12
guàrdies civils i membres de la Policía Nacional han estat identificats per les presumptes víctimes

LA FRASE

La dilació vulnera el vessant processal de l’article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans
Advocats Voluntaris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona