Societat

Vint expedients a metges per haver ofert pseudoteràpies

Dels casos oberts pel Col·legi de Metges de Barcelona des del 2014, encara n’hi ha onze en tràmit i ja s’han produït dues inhabilitacions

Salut ha multat tres vegades l’agricultor Josep Pàmies

El Col·legi de Metges de Barcelona ha obert una vintena d’expedients disciplinaris entre els anys 2014 i 2018 contra facultatius que han fet servir de manera improcedent teràpies pseudocientífiques. El nombre d’expedients per aquest tipus de pràctiques mèdiques ha anat augmentant en els últims anys –dels dos registrats l’any 2014, es va passar a vuit l’any passat– i, tot i que encara n’hi ha onze en fase de tramitació, ja s’han produït un parell d’inhabilitacions pel que l’òrgan col·legial considera una mala pràctica deontològica.

Aquesta actitud més coercitiva del Col·legi de Metges contra les teràpies anomenades pseudocientífiques, totes aquelles que no venen avalades per la comunitat científica internacional, coincideix amb un setge impulsat pel govern espanyol, que fa uns mesos va anunciar un decret per regular el tema –si bé ara, amb la convocatòria d’eleccions, haurà d’esperar–, i també amb l’anunci del Departament de Salut de la Generalitat de la creació d’una comissió assessora en teràpies complementàries que tindrà un paper de control sobre algunes de les pràctiques que es consideren perjudicials per a la salut dels pacients.

El Col·legi de Metges ja fa uns mesos que va suprimir la secció dedicada a l’homeopatia i va englobar totes les teràpies naturals sense prou evidència científica –s’hi inclou des de l’homeopatia fins a l’acupuntura, el reiki, la reflexoteràpia i la quiropràctica– dins del que es defineix com a teràpies complementàries. El secretari del col·legi, Gustavo Tolchinsky, reconeix que “el terreny és pantanós”, i per això insisteix que “totes aquelles pràctiques que no tenen prou evidència científica fins al moment no es poden oferir com a tractament principal”. No es tracta de prohibir les teràpies alternatives, precisa Tolchinsky, sinó que els facultatius tinguin clar que “han d’oferir la millor opció, i la millor opció està consensuada i plasmada en els protocols i en les guies de tractaments”. Imma Fuentes, responsable de suport a la investigació clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca, recorda que per demostrar l’eficàcia d’un medicament calen anys d’investigació. En aquest sentit, subratlla que “és injust que d’una banda es demani eficàcia i seguretat avalada pel mètode científic i que de l’altra es permeti enganyar”.

Tolchinsky distingeix entre els tractaments que tenen un risc explícit per a la salut del pacient, com ara la solució mineral MMS –prohibida des de l’any 2010 per l’Agència Espanyola del Medicament–, les puncions i les ventoses de calor, i aquells que impedeixen o retarden l’inici d’un tractament que sí que podria ser efectiu. Tolchinsky està en contra que els tractaments complementaris puguin ser finançats pel sistema públic de salut.

En els últims mesos, el Departament de Salut també ha obert expedients i ha posat multes a l’agricultor Josep Pàmies i a l’associació Dolça Revolució per haver promocionat en el seu web productes a base de plantes que es presentaven amb indicacions per al tractament de diversos tipus de malalties i també per haver fet referència a l’ús de l’MMS per al tractament del càncer i l’autisme. Les sancions han estat de 18.000 euros, 60.000 euros i 600.000 euros.

LA XIFRA

8
expedients
ha obert el Col·legi de Metges de Barcelona aquest any. Des del 2014, n’ha obert una vintena.

LA FRASE

Les pràctiques sense prou evidència científica no es poden oferir com a tractament principal
Gustavo Tolchinsky
secretari del col·legi de metges de barcelona

Infermers i acupuntors aposten per la integració

Potser perquè la funció de l’infermer és “tenir cura”, un concepte que va més enllà de la curació, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona no té una posició tan taxativa respecte a les anomenades pseudoteràpies. Núria Cuixart, directora de programes del Col·legi, considera que “no es poden ficar dins del mateix sac totes les teràpies complementàries” i precisa que “l’evidència científica no s’invoca, sinó que es genera”. Per Cuixart, el principi que ho ha de regir tot és “l’ètica”. “El primer que has de fer és evitar que una teràpia faci mal al pacient, però el que no té sentit és negar la possibilitat que es trobi millor.” El Col·legi disposa d’una guia amb “prou evidència científica” dels efectes beneficiosos d’algunes teràpies com ara la meditació, el txikung, el taitxí, el ioga i la musicoteràpia.

María José Domínguez, de la Fundació d’Acupuntors de Catalunya, no entén l’assetjament. “Jo crec que hauríem de treballar plegats. Estalviaríem diners en medicaments”, diu. L’OMS és partidària d’integrar les teràpies complementàries dins del sistema de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona