Educació

La Intersindical irromp amb força en el món educatiu

Ustec-STEs guanya rotundament les eleccions sindicals de l’ensenyament públic i CCOO perd gairebé el 40% dels seus delegats

El resultat de les eleccions sindicals en l’ensenyament públic, que van tenir lloc durant tota la jornada de dimarts, ha estat clarament influït pel context polític, com demostra la contundent irrupció de la Intersindical-CSC, que ha obtingut 47 delegats el primer cop que s’ha presentat i que se situa en el tercer lloc, per darrere de CCOO, que ha perdut gairebé el 40% dels seus delegats. Els docents de l’educació pública no universitària han tornat a apostar, majoritàriament, per Ustec-STEs, que guanya les eleccions sindicals del professorat no universitari des del 1998 i que ha incrementat el nombre de delegats: 162, 12 més que en les eleccions del 2015. Aspepc-SPS, que defensa els professors de secundària, ha aconseguit 43 delegats. La resta, fins a arribar als 364, es reparteixen entre la CGT, la UGT, ANPE, CSIF i USOC. 80.406 docents estaven citats a les urnes, uns 8.000 més que el 2015.

El portaveu d’Ustec-STEs, Ramon Font, es va felicitar ahir pel resultat: “Mostra una valoració del professorat per la nostra lluita laboral i de país i la nostra independència sindical, producte dels prop de 6.000 afiliats que tenim”. Font s’explica l’increment dels delegats d’Ustec-STEs per l’augment del nombre d’afiliats, un 30% aproximadament, que s’ha traslladat a les eleccions, on el sindicat ha aconseguit 14.597 vots. I l’entrada de la Intesindical-CSC, “pel context sociopolític, ja que és un sindicat que afirma que portarà la república a les escoles”. Ustec-STEs defensa també el dret a l’autodeterminació i l’alliberament dels presos polítics.

Marc Sallas, un dels responsables de la Intersindical-CSC d’educació, valorava ahir que han rebut l’aval: “Pel nostre sindicalisme combatiu i republicà, que defensa alhora els drets de l’escola pública i de la concertada.” Sallas creu que els 4.295 docents que els han votat han valorat el seu compromís “amb la situació política del país, a diferència d’altres sindicats”. CCOO, que ha vist com els 93 delegats aconseguits el 2015 s’han reduït a 58 ara, recorda que es manté com a segona força en l’ensenyament públic, “malgrat la important davallada en delegades i delegats”, i, segons considera, “la polarització ideològica ens ha dificultat fer arribar el missatge de sindicalisme útil i de lluita per la millora concreta de les condicions laborals”, segons diu el sindicat en un comunicat.

Problemes per votar i exclusió de l’escola concertada

Rosa M. Bravo

Només el professorat de l’ensenyament públic no universitari estava cridat ahir a votar, ja que l’escola concertada té un calendari diferent. Presenta, a més, una altra realitat: “Ens costa molt entrar en la concertada, ja que tenim la patronal molt en contra”, assegura el portaveu d’Ustec-STEs, Ramon Font. Atribueix el rebuig “al fet que volem posar fi a la concertada i integrar els 22.000 docents en la pública”. Font carregava ahir també contra el Departament d’Educació “perquè només ha deixat instal·lar 633 meses als 2.300 centres, cosa que ha motivat que alguns docents hagin hagut de fer 40 quilòmetres per votar”.

Ustec-STEs s’ha presentat amb un programa que, entre altres punts, promet lluitar per recuperar i millorar les condicions laborals i econòmiques, posar fi al 40% d’interinatge, millorar la democràcia als centres i defensar el model català d’immersió. La Intersindical-CSC s’ha presentat com un sindicat que defensa els drets de l’escola pública i la concertada, i que vol la reducció de les ràtios i de les hores lectives dels docents amb més contractacions. CCOO aposta per la recuperació del poder adquisitiu i la millora de les condicions laborals dels docents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona