Societat

Una empresa de Sant Cugat dissenya un ‘escape room’ per combatre el Bullying

Es tracta d’un joc portàtil per ajudar els docents a introduir aquesta problemàtica a l’aula i aportar eines per identificar aquestes situacions

L’empresa santcugatenca Cripthos ha dissenyat un ’escape room’ per combatre el bullying. Es tracta d’un joc portàtil anomenat Stop Bullying, que està adreçat a escolars d’entre sis i dotze anys. L’objectiu d’aquesta iniciativa és dotar els nens i nenes d’eines per aprendre a detectar aquesta mena de situacions i sensibilitzar-los al respecte. La proposta gira entorn un infant anomenat Miko que pateix assetjament escolar i a qui li han amagat una gorra que és incapaç de trobar. Els participants han de resoldre una sèrie de proves i anar seguint les pistes per ajudar el personatge. Tot plegat recorrent diferents estances d’una original escola que Cripthos ha creat amb plafons de grans dimensions. En els seus primers tres mesos de funcionament, l’Stop Bullying ja ha visitat dotze centres educatius de tot Catalunya.

La idea de crear un ’escape room’ sobre el bullying va sorgir l’any 2018 quan una agència va encarregar a Cripthos el disseny d’un joc centrat en aquesta temàtica. “Un cop vam fer-lo vam pensar que amb més temps podíem aprofundir i desenvolupar un producte més rigorós amb els continguts i més potent”, comenta Andreu Recasens, director de Cripthos que afirma que van veure clar que era una eina molt útil per “combatre l’assetjament infantil”.

Recasens afirma que la millor estratègia perquè els nens aprenguin és jugant i es mostra convençut que amb l’Stop Bullying els escolars adquireixen els coneixements necessaris per detectar aquesta mena de situacions i veure que no són correctes. “Creiem que cal donar visibilitat a aquesta problemàtica i parlar del que està succeint”, afirma el responsable de Cripthos que aposta per proporcionar als infants, pares i professors “eines per diagnosticar aquests casos i fer-hi front”.

Una escola en miniatura

El protagonista de l’Stop Bullying és un nen que s’anomena Mico que necessita ajuda per recuperar una gorra que un company li ha pres. “Els participants han d’ajudar-lo a trobar-la perquè si no marxarà de l’escola”, detalla Recasens que explica que en Mico “ha de sentir que té el suport dels altres alumnes”.

D’aquesta forma, els infants s’introduiran en una escola que Cripthos ha dissenyat amb plafons de grans dimensions pensats per muntar-se en un espai diàfan perquè poden arribar a ocupar 36 metres quadrats. “Dos dinamitzadors que han rebut una formació prèvia sobre bullying i que tenen capacitat per resoldre els dubtes que puguin sorgir guien els escolars per les diferents estances de l’escola, cercant les pistes que conduiran fins la gorra perduda”, relata.

Per poder avançar, els nens i nenes han d’aprendre continguts relacionats amb el bullying, han de conèixer com actuar en certes situacions o diferenciar què és bullying i que no. Així, els estudiants hauran de detectar comportaments negatius mitjançant una mena de vinyetes de còmic o cercar la clau correcta d’entre un munt de clauers vinculats a situacions d’assetjament escolar. “Els objectes que fem servir en el joc també els fem nosaltres mitjançant impressions 3D i alhora aportem diferents aparells tecnològics per donar dinamisme a ’l’escape room’”, explica.

Resposta molt positiva

Fins ara l’experiència s’ha dut a terme a una dotzena de centres educatius de tot Catalunya i també en un centre comercial. “Està agradant molt i els professors coincideixen que és una bona eina per introduir la problemàtica a l’aula”, assegura Recasens que afegeix que el següent pas és arribar a acords amb els ajuntaments perquè aquest ’escape room’ pugui arribar a més llocs.

A banda d’aquest projecte, Cripthos també disposa d’un altre ’escape room’ portàtil anomenat Proyecto C pensat per fer formacions per empreses. La companyia treballa en el disseny d’un nou producte per infants però “amb un caire més lúdic” que confien que es pugui fer servir en celebracions privades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia