Educació

Ensenyament

La Catalunya Central tindrà menys alumnes i més mestres

Augmenta el nombre de docents a l'escola inclusiva i als centres de zones deprimides “per millorar l'equitat del sistema”

Hi ha dotze escoles que funcionen amb cargoleres i que no tenen calendari per a un nou edifici

La Catalunya Central iniciarà el curs amb menys alumnes i més mestres. En total, sumen 71.298 els alumnes, que són 725 menys que el curs passat. I 5.372 professors, 146 més que el setembre anterior. La davallada principal és a causa del descens de la natalitat. Infantil perd 958 alumnes –363 dels quals, de P3–, mentre que primària creix lleugerament –63 més– i secundària encara ho fa més –en 170–. Tot i això, el còmput global dóna una diferència de 725 alumnes menys i l'increment de professors es dóna en totes les etapes –61 més a infantil i primària, i 85 més a secundària.

Segons va explicar ahir el director dels serveis territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Antoni Massegú, l'augment del nombre de mestres es deu a “l'aposta del departament per a les escoles d'alta complexitat –les ubicades en entorns socioeconòmics deprimits– i per a l'escola inclusiva”.

Per a la inclusiva, el director va subratllar que s'ha aconseguit salvar 29,5 tècnics i auxiliars per a alumnes amb necessitats especials: “Es van posar l'estiu passat gràcies a una partida extraordinària, però, com que el pressupost no està aprovat, perillaven; finalment s'han pogut mantenir.” En aquest mateix terreny, també ressalta la creació de sis unitats de suport a l'educació especial (USEE), que s'obriran a les escoles del Pont de Vilomara, Sant Vicenç i Tona; als instituts de Piera i de Prats de Lluçanès –en aquest cas serà compartida amb l'escola”–, i a l'institut escola de Castellterçol. Les unitats comporten que a primària s'incrementi el personal per atendre necessitats especials en un docent i un auxiliar. I a secundària, en un docent i mig i un educador d'educació especial. Ja hi ha 33 USEE a la regió central. També s'ha arribat a un acord amb l'escola Jeroni de Moragas d'Ampans, que destinarà mestres a l'escola ordinària quan calgui.

Pel que fa a les escoles d'alta complexitat social, la ràtio baixa de 25 a 22 alumnes per aula i s'incorporen dos docents addicionals –tres en el cas que hi hagi sisena hora– i un tècnic d'educació infantil. En els instituts d'aquesta mateixa catalogació, els docents addicionals seran tres i hi haurà un tècnic d'integració social. A tot Catalunya, representen 400 docents més. També s'hi preveuen més ajuts socials.

Sense edificis a la vista

En aquest sentit, Massegú va dir: “No podem anunciar cap nou edifici, però sí que destinem més recursos per millorar l'equitat del sistema.” Aquest curs, encara hi haurà dotze escoles que funcionen només amb cargoleres i que no tenen calendari per al nou edifici. Ha pogut sortir d'aquesta llista l'escola de Collsuspina, que estrena edifici. I comencen a veure la llum al final del túnel quatre projectes que s'arrossegaven i que “ja tenen l'acord de govern”. Són l'escola El Vinyet de Solsona, l'institut Serra de Nuet de Berga i l'escola de Gironella. Haurien d'estar fets d'aquí a “dos o tres anys”, va explicar Massegú. També l'escola Emili Teixidor de Roda de Ter, on ja han començat les obres.

Sis cicles nous per a la formació professional

La formació professional tindrà dos cicles de grau mitjà nous a Igualada (indústria paperera i productes tèxtils) i quatre de grau superior: integració social i telecomunicacions a Manresa; màrqueting i publicitat a Vic, i aplicacions multiplataforma a Sant Vicenç (l'únic no dual).

L'escola pública manté el poder de convocatòria

L'opció de dur els fills a l'escola pública es manté . El 70,8% dels pares d'infantil i primària trien aquesta opció –el curs passat van ser un 70%– i també el 66,7% dels que van a l'institut –el curs passat, va ser un 66,4%–. Al Moianès, el percentatge és del 100%. No hi ha secundària concertada.

La majoria d'aules no sobrepassaran la ràtio establerta

A infantil, el 98,1% de les escoles tenen una ràtio igual o inferior a 25; a primària, el percentatge és del 96,5%, i a secundària, el 94,2% de les aules tindran 30 alumnes o menys. El 5,8% restant són aules d'institut amb, com a màxim, 33 alumnes, segons dades del departament.

Manresa i Torelló, els únics amb ‘nous' centres

Els dos únics nous centres que es posaran en marxa són a Manresa i a Torelló. A la capital bagenca, neix l'escola Les Bases –es va iniciar el curs passat com a subseu de la Séquia– i a Torelló el Marta Mata es converteix aquest setembre en institut escola, tal com estava previst.

Els substituts s'incorporaran dos dies abans

Les substitucions començaran el 8 de setembre –i no el 12– per tal que els mestres “puguin conèixer l'escola i el claustre”. L'assignació, per primer cop, es va avançar al juliol. Això va fer que el 31 d'agost hi hagués menys llocs a repartir que habitualment, fet que ha enutjat alguns aspirants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró