Educació

BELÉN TASCÓN

PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE MARES I PARES D’ALUMNES DE CATALUNYA (FAPAC)

“La LEC i la Lomqe són lleis de tall neoliberal”

La Fapac exigeix al departament una gestió directa del temps del migdia que el consideri com un espai educatiu més

Una campanya defensa l’escola pública de proximitat i alerta que les proves bàsiques promouen la competència entre centres

Tascón acusa l’administració de prioritzar els concerts educatius

ACTIVISTA A L’ESCOLA
Tascón va arribar a la presidència de la Fapac en substitució de Montse Conejo després d’haver estat vicepresidenta de polítiques educatives d e la federació. És mare d’alumnes d’una escola pública de Gràcia i forma part de la comissió No a les Retallades de l’Escola. També ha estat membre del grup promotor de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la Lomqe i membre de l’Assemblea Groga de Gràcia.
L’administració protegeix l’escola concertada per una qüestió d’ideologia

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) va néixer el 1975 i aplega 2.353 associacions, un 76% del total de centres de Catalunya i un 95% dels centres públics. Belén Tascón la presideix des del 2017.

Quines campanyes té la Fapac ara en marxa?
Hem començat el curs amb una campanya per l’escola inclusiva. A finals del curs passat vam començar una campanya de menjadors inclusius en què posàvem l’èmfasi en les dificultats que tenen les famílies amb nens amb necessitats especials en el temps de migdia. Tota l’escola ha de garantir l’escolarització dels alumnes amb necessitats específiques. Però el decret de l’escola inclusiva no s’ha dotat pressupostàriament i no s’ha desplegat.
Com es cobreix el temps del migdia en el cas dels alumnes amb necessitats especials?
Algunes famílies recullen els nens per dinar a casa, altres paguen el suport per atendre els nens. Hi ha escoles on entra personal de fora, altres no, escoles on les AMPA ho paguen..., diferents models que no estan garantits per l’administració. Justament ara hem començat el primer curs de la Fapac i el dediquem a defensar l’escola inclusiva, que ha de ser un mitjà per a la transformació social.
És un reflex del que passa amb el temps del migdia en general?
El curs es va iniciar amb una nova proposta de decret del departament per regular el menjador escolar. Nosaltres pensem que cal regular també el temps de migdia perquè és un espai educatiu més. Des del 2014 s’intenta unificar amb la fórmula de la contractació pública. Ens hi oposem perquè entenem que aquest és un model que queda a expenses del mercat. La contractació pública només es pot fer amb empreses. Si el cost del servei, que paguem les famílies, es deixa en mans del mercat, les empreses, o les entitats del tercer sector, no ho faran sense tenir benefici i el cost serà major.
O la qualitat menor.
Exacte. O s’introduirà el copagament. Parlem d’un mercat de 500 milions d’euros anuals.
La proposta del nou decret menjador està aturada?
La proposta de decret va sortir a exposició pública per recollir al·legacions. El departament diu que la llei de contractació pública, que es va aprovar l’octubre del 2017, no els permet fer-ho d’una altra manera. Això no és cert, en tot cas estaria regulat per la llei de contractes de serveis a les persones, que està en tramitació. Estem intentant fer pressió perquè això permetria externalitzar coses com ara l’educació especial, els serveis de tutoria... És cert que la contractació que es preveu aquí no és la mateixa que es preveu a la llei de contractes del sector públic. Aquesta llei vol crear un nínxol de mercat, i diem que tot el pastís ha de ser per al ciutadà.
Quines altres campanyes teniu en marxa?
Cada any fem una campanya per fomentar que les famílies triïn l’escola pública de proximitat. En els últims set anys el 72% dels grups que s’han tancat són de l’escola pública, no pas de la concertada. L’administració protegeix l’escola concertada per una qüestió d’ideologia. Els pressupostos prorrogats del 2019 preveuen que la partida d’Educació serà un 10% inferior a la del 2010 quan hi ha un 10% més d’alumnes. L’any passat van fer una renovació dels concerts educatius, 1.965 línies, d’infantil, primària i secundària, quan moltes d’aquestes línies no s’omplen. A l’escola pública això no passa.
Tenen les AMPA una incidència diferent a l’escola pública que a la concertada?
És clar. A l’escola concertada la direcció imposa els seus criteris, cada centre té un ideari. A l’escola pública les famílies tenim drets i col·laborem. Per això el nostre neguit és veure que la democràcia als centres s’està reduint, les direccions són cada cop més fèrries i hi ha menys debat al claustre. Tota l’escola pública és bona i per això recomanem escollir la que tinguis a prop. I si no és bona l’hem de fer bona. A la campanya incloem les vuit raons per la qual no s’han d’escollir una escola.
Quines són?
No et basis en les webs de les escoles, ves a veure-les. L’escola pública està entrant en campanyes de màrqueting arrossegades per l’escola concertada.
L’escola pública també ven els seus resultats de les proves bàsiques en les portes obertes.
Exacte, perquè el departament està promovent aquestes coses. Tant la LEC com la Lomqe són lleis de tall neoliberal, que reserven a l’educació el paper de produir treballadors dintre del sistema. No cal que els alumnes siguin crítics, no calen hores de filosofia ni de literatura. No estem educant per a la transformació social sinó per produir un sistema en el qual no tots som iguals, i d’aquí ve la segregació i la política de l’individualisme, amb la competició entre centres per tenir les millors proves externes. En aquesta deriva neoliberal, l’activisme de la Fapac va enfocat a una educació amb què els nostres fills i filles puguin transformar la societat, no a fer-ne d’ells treballadors precaritzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús