Educació

Els doctorands desocupen la seu de l’Agaur després d’aconseguir una reunió amb alts càrrecs del govern

El grup ha passat 24 hores a l’edifici per reclamar interlocutors amb poder per resoldre les seves reivindicacions laborals

Una concentració al rectorat de l’UdL denuncia el cas dels 28 doctorands que s’han quedat sense contracte a la universitat lleidatana

Els doctorands que ocupaven des d’aquest dijous la seu de l’Agència de Gestió d’Ajuts d’Universitat i Recerca (Agaur) han abandonat l’edifici cap a les cinc de la tarda d’aquest divendres, després d’haver aconseguit la promesa d’una reunió amb alts càrrecs del govern. Els doctorands es queixen que cobren per sota de la llei i que les universitats catalanes i la Generalitat es passen la pilota en aquest tema per no aportar més finançament.

Els concentrats han decidit desconvocar 24 hores després l’acció reivindicativa amb la que volien denunciar el que consideren un incompliment de la legislació vigent en matèria de drets laborals dels treballadors docents i investigadors de les universitats catalanes.

Una quarantena de persones, incloent membres del sindicat CGT, han passat la nit a la seu amb l’amenaça que no l’abandonarien fins a aconseguir parlar amb un interlocutor que realment tingui competències per millorar la seva situació laboral. Aquesta decisió es va prendre, precisament, després d’una reunió en què l’interlocutor no tenia cap poder de decisió.

Ara està previst celebrar una reunió el proper dimarts a les quatre de la tarda en la que hauria d’assistir la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i, potser, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, o algun alt càrrec del departament en lloc seu. Confien, així, que la reunió del dimarts pugui suposar una via de solució al conflicte. També hi ha el compromís que hi assisteixin rectors universitaris.

Al llarg del dia hi ha hagut negociacions per aconseguir desbloquejar una situació que ha impedit als treballadors de l’Agaur accedir als seus llocs de feina. Els doctorands han rebut la visita de la propietària de l’edifici, que ha preferit veure com evolucionava la situació abans de denunciar l’ocupació perquè desallotgessin els ocupants.

Segons expliquen els protagonistes de l’acció, sí que hi ha hagut un avís de desallotjament dels Mossos d’Esquadra, que finalment no s’ha arribat a executar.

Doctorands acomiadats a Lleida

Els ocupants de la seu de l’Agaur han posat com a exemple de la precarietat que denuncien el cas de la de la Universitat de Lleida (UdL). 28 doctorands d’aquest centre s’han quedat aquest divendres sense contracte laboral després d’haver esgotat el tercer any pel qual havien estat contractats tot i no haver acabat la tesi. D’aquesta manera, es veuran obligats a continuar els seus projectes d’investigació cobrant de l’atur.

Doctorands en Lluita UdL ha denunciat la situació amb una concentració davant de l’edifici del Rectorat, que ha aplegat una desena de persones. El col·lectiu defensa que aquestes persones “tenen dret a un quart any per acabar la tesi”, tal com preveu el Reial Decret 103/2019 aprovat per l’Estat al març. Per això, exigeixen que “es compleixi la llei” i critiquen que govern i universitats “es passin la pilota” a l’hora d’atendre aquesta reivindicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot