Educació

Més proves orals als aspirants a la docència

Educació convoca avui oposicions amb 5.000 places de professors de secundària, idiomes i arts plàstiques

En la convocatòria d’oposicions al cos docent l’any passat per cobrir 5.005 places, el Departament d’Educació va capgirar l’ordre de les proves amb l’objectiu de prioritzar les capacitats competencials dels aspirants per sobre de les memorístiques. El departament vol incidir en aquesta filosofia i fer un pas més amb les noves oposicions, que es convoquen avui: els 5.000 aspirants a les places de secundària s’enfrontaran sobretot a unes proves que donaran més pes a l’oralitat i a la capacitat comunicativa dels futurs professors funcionaris. “La pràctica docent es veurà valorada més àmpliament, tot i que ens constreny la normativa estatal”, va afirmar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló. L’Estat estableix el temari de les oposicions, molt obsolet a parer del Departament d’Educació, però no es pot modificar, de manera que el departament ha optat per invertir les proves i apostar així per prioritzar el coneixement pràctic i pedagògic dels aspirants.

Com ja es va fer en les oposicions del curs passat, els candidats defensaran primer la programació i la unitat didàctica i, si superen aquest pas, se sotmetran a la prova pràctica i de temari. La novetat enguany és que l’aspirant farà lectura de la prova pràctica, que fins ara només es feia per escrit, i el tribunal li podrà fer preguntes per avaluar millor el domini de les habilitats en la proposta d’aplicació de l’especialitat a l’aula. Es valorarà així la capacitat comunicativa de l’aspirant, mentre que el valor memorístic de la prova quedarà molt reduït –en aquesta segona part, el supòsit pràctic suma un 70% de la puntuació i el desenvolupament d’un tema de l’especialitat, un 30%.

Les oposicions volen facilitar l’equitat en l’accés, i per això es permetrà a les mares que alleten la interrupció de les proves durant el temps imprescindible i l’ajornament dels exàmens si coincideixen amb els dies anteriors o posteriors a un part.

El procediment selectiu començarà a mitjan juny i es podrà allargar fins al 30 de novembre d’enguany. L’1 de setembre del 2021 serà la data de presa de possessió com a funcionaris en pràctiques. Les 5.000 places es repartiran entre 4.895 de professors de secundària –l’especialitat amb més places serà matemàtiques, amb 597–, 60 de professors d’escoles oficials d’idiomes, 40 de professors d’arts plàstiques i disseny i 8 de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.

Aquestes oposicions formen part del procés per estabilitzar les plantilles i reduir l’interinatge. Fa un any s’acostava al 40%. Segons Bargalló, les oposicions dels últims anys han permès reduir la interinitat d’un 30% a un 20% a primària, però a secundària es manté –un 47% el curs passat–. Educació parla de més pes demogràfic a l’ESO i una plantilla més dinàmica, amb més contractacions i jubilacions. El repte és rebaixar l’interinatge al 10%, la mitjana europea. Es preveu convocar 5.653 places el curs vinent i arribar a 15.658 places el 2021.

D’altra banda, Bargalló es va referir a l’acusació d’adoctrinament que han fet 40 famílies de l’institut El Morell, del Tarragonès, per una enquesta de la Universitat de Lleida que preguntava als alumnes de 3r i 4t d’ESO sobre les conviccions ideològiques. El conseller va recordar que està avalada pel Ministeri d’Economia i va explicar que “hi va haver un error dels professors” que va fer que les enquestes no fossin anònimes, i per això en va demanar la retirada.

LA FRASE

Apostem per un professorat adequat a les pràctiques competencials del nostre sistema
Josep Bargalló
Conseller d’Educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona