Educació

Curs telemàtic al juny i presencial al setembre

Les mesures de seguretat obligaran a fer grups de 13 alumnes en primària i de 15 en secundària i a buscar noves aules

Al setembre reobriran els menjadors escolars, que s’hauran de fer per torns

El curs acabarà de manera telemàtica i començarà amb tot l’alumnat a les escoles i instituts tot i que les aules es podrien estendre a espais exteriors. Així ho preveu el pla d’obertura dels centres educatius per a la fase 2 de la desescalada i per al pròxim curs, que el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va presentar ahir després que fos aprovat pel Procicat. De fet, els centres educatius ja estan oberts des que dimarts es va començar la preinscripció telemàtica i la previsió és no tancar-los ni tan sols a l’estiu, ja que Bargalló va anunciar que es posaran a disposició de les activitats de lleure educatiu al juliol i a l’agost. L’alumnat, però, no hi podrà entrar fins a l’1 de juny en el cas dels centres que ja estiguin en fase 2, i en el moment en què s’entri en aquesta fase pel que fa a Barcelona i l’àrea metropolitana. “El curs acabarà com estava previst, el 19 de juny, i acabarà telemàticament, perquè seria un daltabaix canviar-ho i perquè les condicions sanitàries impedeixen encabir tots els alumnes.” Els centres, doncs, no faran classes tradicionals els 10 o 20 dies lectius que quedaran de curs, però podran rebre estudiants que necessitin suport lectiu i d’orientació en els cursos finals d’etapa com ara sisè de primària, quart d’ESO i segon de batxillerat; tutories per a l’alumnat de qualsevol curs amb cita prèvia, pensant sobretot en els més desafavorits, i acollida durant el matí als que tenen entre tres a sis anys quan els progenitors no puguin fer teletreball. Bargalló va recordar que el govern ha demanat a l’Estat un permís retribuït per a aquests casos, “però per ara no està previst que arribi”.

La reobertura s’haurà de fer amb mesures de seguretat, i la distància interpersonal de dos metres és la més important. La mascareta higiènica per a l’alumnat estarà indicada només per quan no es pugui mantenir el distanciament, i per als docents quan interactuïn amb els estudiants. Per aquest motiu s’ha decidit reduir el nombre d’alumnes per aula: cinc a les llars d’infant –de 0 a 1 any no hi podran anar pel seu risc immunològic–, 13 en educació infantil i primària i 15 en secundària. Les escoles bressol, tant les públiques com les privades, hauran de decidir si poden oferir el servei a tots els infants matriculats i, en cas contrari, hauran de prioritzar casos en què els pares no poden conciliar. Al juny no hi haurà menjador, mentre que el transport escolar es permetrà en els casos necessaris. El pla considera que les escoles d’educació especial no podran reobrir en la fase 2 i s’està elaborant un pla especific per al curs vinent. Els centres d’alta complexitat també tindran un pla propi. “Necessitaven ajuda abans de la pandèmia i ara encara la necessitaran més, ja que alumnes que no eren vulnerables ara ho seran”, va dir Bargalló.

El pla dibuixa també les línies que hauran de regir el funcionament del curs vinent, tot i que no són tan precises. S’aposta per un ensenyament presencial més que no pas per un d’híbrid que es combini amb el telemàtic, tot i que es podrà fer formació complementària en línia. S’hauran de mantenir els grups de 13 i 15 alumnes, cosa que obligarà a trobar nous espais per desdoblar els grups. I s’hauran de buscar aquests espais a l’interior d’escoles i instituts o a l’exterior si no se’n troben. “Al setembre començarem un curs inèdit, i cal fer una reflexió a tota la comunitat, no només l’educativa: venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre estarem en emergència educativa”, va exemplificar Bargalló, que es va referir a espais de titularitat pública i privada a l’entorn dels centres educatius. “La prioritat és que tots els alumnes puguin anar tots els dies al seu centre”, hi va afegir, i en alguns casos el seu centre podrà superar les fronteres físiques de l’actual escola o institut. Les direccions hauran d’elaborar un pla de contingència que haurà d’incloure els espais disponibles per fer classe i les mesures que s’adoptarien en cas d’un nou confinament, sobretot pel que fa a les garanties de connectivitat de l’alumnat. Hi haurà menjador, però s’hauran d’establir torns per mantenir la distància de dos metres. La sortida al pati també s’haurà de fer per torns i les entrades i sortides, esglaonades en intervals de 15 o 20 minuts. “El concepte d’horari i de currículum serà diferent”, segons el conseller, que va assenyalar que la ministra d’Educació s’ha mostrat “favorable a plantejaments per treballar el currículum de manera no tan radical i tancada”. No va avançar quant professorat caldrà contractar amb el desdoblament de les aules. ”No sabem encara quants alumnes hi haurà ni quants espais disponibles, seria agosarat donar ara xifres”, va defensar.

LES XIFRES

5
infants
per aula hi podrà haver a les escoles bressol, que hauran de prioritzar les dificultats per conciliar.

LES FRASES

2
metres
s’haurà de mantenir com a distància de seguretat, cosa que obligarà a desdoblar les aules.
Venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre estarem en emergència educativa
15
o 20
minuts s’hauran de deixar d’interval en les entrades i sortides als centres, que hauran de ser esglaonades.
El curs acabarà com estava previst, el 19 de juny, i acabarà telemàticament
Josep Bargalló
Conseller d’educació

Rentat de mans cada dues hores i control de la febre

Rosa M. Bravo

La distància de seguretat i l’ús de mascareta quan no sigui possible no és l’única mesura per prevenir el coronavirus que recull el pla de reobertura. Ni l’alumnat ni el personal podran entrar al centre si tenen símptomes compatibles amb la Covid-19, si han estat en contacte estret amb un cas positiu els últims 14 dies o si no tenen el calendari de vacunes al dia.

Es recomana que l’alumnat i les famílies es preguin la temperatura cada dia abans d’anar a classe i que el personal es controli els símptomes diàriament. El personal de risc, com ara majors de 60 anys, qui tingui malalties cròniques o dones embarassades no hi podran anar. Estudiants i treballadors hauran de rentar-se les mans abans i després de sortir, abans i després dels àpats i d’anar al lavabo i, en el cas del personal, almenys cada dues hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES