Educació

Castells aposta per una universitat pública i gratuïta però admet que no hi ha recursos

El ministre confia que els pressupostos de l’Estat del 2022 inclouran “un increment seriós” en despesa universitària

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha defensat l’aposta per una universitat pública i gratuïta a l’Estat però ha reconegut que no hi ha prou recursos per tirar-ho endavant. En una entrevista a ‘eldiario.es’ Castells ha explicat que no entén “per què tenim una sanitat pública i gratuïta i no podem tenir una educació pública i gratuïta en tots els nivells”.

D’altra banda, Castells ha reconegut que als propers pressupostos no es preveu un gran augment en despesa universitària, però sí que s’ha mostrat confiat que, de cara als comptes del 2022, s’hi inclogui “un increment seriós” per a universitats “sempre que no hi hagi una catàstrofe total”.

Castells ha recordat que hi ha un compromís del govern per augmentar al 5% del PIB la despesa educativa, encara que no hi està especificat el percentatge universitari. De cara al 2021, ha dit que “hi haurà pressupost per a la universitat” però ha insistit que “hi ha límits pressupostaris” que s’estan discutint.

Educació gratuïta

Castells ha defensat la necessitat que a l’Estat es pugui estudiar de manera gratuïta a tots les nivells però ha explicat que mentre que una educació postobligatòria pública sí que és una prioritat per al govern espanyol, no ho és el fet que sigui gratuïta perquè no hi ha recursos i “no és una cosa que passi de la nit al dia” sinó que és “gradual”.

En aquest sentit, el ministre ha posat en valor la congelació i reducció de les taxes universitàries i ha apuntat que per a la gratuïtat primer s’ha de “reduir, congelar i establir la reducció”. El ministre ha recordat que fins ara Espanya tenia les taxes més altes d’Europa juntament amb Holanda.

Per a Castells l’aposta per la universitat pública no va renyida amb la possibilitat de rebre finançament privat. El ministre ha remarcat, però, que això només pot passar sempre que es garanteixi la plena independència acadèmica, com podria passar amb beques per a estudiar o investigació.

No es preveu un tancament d’universitats

Castells ha assegurat que les universitats “s’han estat preparant tot l’estiu” per poder engegar el curs amb garanties i encara que ha admès que hi ha “incertesa” ha apostat per “reduir-la”.

A més, ha defensat que “no hi ha pla B” al preparat per les universitats perquè ja inclou les diverses hipòtesis i accions per combatre la incertesa i ha explicat que si no acaba funcionant simplement “s’haurà de corregir perquè funcioni dins els paràmetres”.

El que sí que té clar, però, és que “no hi ha cap pla per tancar tot el sistema universitari” com sí que es va fer des del març. Tot i que ha remarcat que no poden “jurar” que això serà així, sí que ha insistit que aquesta és la previsió.

Castells també ha defensat la necessitat de revaloritzar la figura del professor associat, que en molts casos a les universitats espanyoles s’acaba precaritzant, i ha avançat que l’executiu està treballant en una norma per poder fixar la seva feina en 120 hores a l’any, xifra que assegura que les universitats aproven.

Així, es caminaria cap a l’objectiu que els associats fossin personal amb experiència professional que ensenya un nombre determinat d’hores i a qui es paga un complement als seus ingressos principals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona