Educació

Arriben els primers 23.000 ordinadors per als docents

Educació preveu que 300.000 alumnes rebran l’aparell abans de Nadal

Les mascaretes transparents, aviat

El departament d’Educació començarà a repartir avui els primers 23.000 ordinadors que el pla d’educació digital preveu per als docents, els primers 15.000 dispositius MiFi per permetre la connexió a internet des de casa a alumnes de l’etapa postobligatòria i 1.183 MiFi per a 37 centres. Aquests alumnes hauran de seguir un ensenyament híbrid en què la presencialitat no podrà ser inferior al 50%, i ho haurà de fer almenys fins al final del trimestre, segons ha decidit el departament d’Educació arran de les mesures dictades per la Generalitat per contenir el brot de Covid-19. Per pal·liar la bretxa digital, que es va fer evident durant el confinament, el departament va anunciar al començament de setembre el repartiment de 300.000 ordinadors a estudiants a partir de tercer d’ESO i 110.000 paquets de connectivitat per als més vulnerables, a més de 72.000 ordinadors per als docents. Segons va assegurar ahir Bargalló a la comissió d’Educació del Parlament, abans de Nadal s’hauran repartit tots els ordinadors i dispositius de connectivitat necessaris.

El pla digital ha de contribuir a resoldre situacions com la que explica la directora de l’institut Jaume Mimó de Cerdanyola, Mercè Rom, que alerta que a la ciutat “no tots els alumnes i professors tenen ordinadors ni totes les classes estan equipades amb webcam” per poder fer la meitat de les classes telemàtiques. “Depèn molt de la situació de cada institut, i les necessitats a l’educació pública no estan cobertes”, segons Rom. La diputada del PSC Esther Niubó va defensar que “el problema de la bretxa digital s’hauria d’haver resolt a finals del curs passat”. Els sindicats Ustec, Aspepc i CCOO van rebre amb cert escepticisme la notícia de l’arribada dels ordinadors i dispositius abans de Nadal, i van lamentar la lentitud amb què s’ha resolt la compra dels aparells, que segons el departament es deu a la saturació del mercat internacional.

Bargalló va anunciar també que en una setmana o quinze dies arribaran les primeres 8.000 mascaretes transparents per treballar amb alumnes amb problemes d’audició. El conseller va justificar la tardança pel fet que hi ha una única empresa a Catalunya que les fabrica, i que aquesta no va rebre l’homologació pertinent fins el passat 19 d’octubre. Les mascaretes estan ara en fase de fabricació.

Noves orientacions per ventilar

Rosa M. Bravo

Els protocols de la Generalitat assenyalen que les aules s’han de ventilar almenys 10 minuts cada hora. Però l’arribada del fred ho dificulta, i els departaments de Salut i Educació treballen en unes orientacions “clares respecte d’aquest tema, depenent del territori”, segons Bargalló. “Cal cercar l’equilibri entre la ventilació de les aules i el confort tèrmic i acústic”, va declarar el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia