Educació

El lleure educatiu veu insuficients els 20 milions d’ajut

El govern podrà ampliar la xifra perquè tothom que hi tingui dret cobri

El sector qualifica la situació de catastròfica

La Generalitat va publicar ahir el decret que preveu una línia d’ajuts, de 20 milions d’euros en total, per a les entitats, les empreses i les persones que treballen en el sector del lleure educatiu i les extraescolars. És una mesura que vol contribuir a pal·liar les pèrdues que ha patit el sector arran de la suspensió de les activitats decretada el passat 29 d’octubre i que s’afegeix a les acumulades durant el confinament amb la suspensió de tota activitat presencial. El sector del lleure educatiu coincideix a valorar les ajudes com a insuficients, alhora que en critiquen la linealitat. I és que s’han disposat tres categories diferents: hi haurà un ajut extraordinari i puntual de 1.500 euros per als organitzadors d’esplais diaris i de cap de setmana; de 3.500 per a qui organitzi extraescolars, ja sigui als centres educatius o a escoles d’idiomes, música, dansa, tecnologia i arts escèniques que no formin part de l’ensenyament reglat –no hi entren els clubs esportius federats-; i de 5.000 euros per a titulars i gestores d’instal·lacions juvenils.

“Reconeixem el gest del govern, però són uns ajuts del tot insuficients”, coincideixen Pep Montes, gerent de l’Acellec –agrupa més de 70 empreses del sector –- i Laia Grabulosa, directora de la Confederació del Tercer Sector –coordina les entitats sense ànim de lucre –. El sector, molt atomitzat, no té una xifra global de l’impacte econòmic que ha provocat la pandèmia en el lleure educatiu –tampoc el té el govern, segons Montes–, però valora que la situació és catastròfica per la suspensió d’activitats. Grabulosa i Montes consideren que el model d’ajut lineal no resulta just, perquè es paga el mateix a l’empresa que té una casa de colònies que a la que en gestiona 30, per exemple. També temen que la convocatòria reprodueixi el desgavell de l’ajut als autònoms. En aquest sentit, el departament d’Educació assegura que la convocatòria donarà uns dies de marge per recollir les sol·licituds d’ajut –no es donarà per ordre d’inscripció fins a exhaurir la partida– i, si els diners s’acaben, s’ampliarà la partida perquè tothom que en compleixi els requisits cobri l’ajut.

LES FRASES

Reconeixem el gest per ajudar un sector que pateix molt, però és absolutament insuficient
Laia Grabulosa
Directora de la Confederació del Tercer Sector
La situació és d’un complet desastre i hi ha una alarma total al sector del lleure educatiu
Pep Montes
Gerent d’Acellec

El 95% de les extraescolars, suspeses

Rosa M. Bravo

Que l’any està sent catastròfic per al sector ho prova el fet que l’activitat de les cases de colònies ha caigut aquest any del 80% i el 95% de les activitats extraescolars estan ara suspeses. Només a l’estiu es va poder fer la meitat de l’activitat habitual. Així ho calculen els representants de l’Acellec i de la Confederació del Tercer Sector, que expliquen que l’activitat de les colònies escolars es concentra a la primavera i a la tardor. La campanya de primavera va coincidir amb el confinament, per la qual cosa l’activitat va caure a zero. Aquesta tardor les colònies estan sent molt residuals, “perquè tot i que no hi ha cap impediment legal per fer-les les escoles tenen por o prevenció”, assenyala Montes. I hi ha molt poques reserves per a la primavera vinent.

Pel que fa a les extraescolars, són molt poques les que compleixen el requisit de coincidir amb el grup estable de l’escola, per tant la pràctica totalitat, entre el 92% i el 95%, s’han suspès, segons els càlculs respectius de la Confederació i l’Acellec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona