Educació

Les llars de criança, pendents de regulació

Afers Socials reactiva la tramitació del decret, aturat des de l’any 2017

Les llars de criança, aquelles en què una mare de dia es fa càrrec al seu domicili d’un grup reduït d’infants, estan pendents d’una regulació per part de la Generalitat des del 2017, any en què es va redactar una proposta de decret per regular aquesta activitat. La tramitació va quedar aturada i s’ha reactivat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està ara pendent d’iniciar el tràmit per sotmetre el projecte de decret a informació pública en general i a audiència de les persones i entitats interessades.

Algunes d’aquestes entitats són l’Associació de Llars de Criança i les que representen les llars d’infants privades, que reclamen per motius diferents que es reguli l’activitat de les mares de dia. Marta Camí, portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, afirma que la proposta de decret va quedar aturada “perquè la normativa era insegura per als infants”. Aquesta patronal considera que les llars de criança han proliferat durant la pandèmia, ja que “moltes famílies creuen que són una opció segura perquè hi ha menys nens, però no pensen que són espais insegurs”. Camí detalla que les llars de criança “solen ser pisos sense els elements de seguretat de les escoles bressol”. “Hi ha una cangur sola amb quatre nens, es cuina al mateix pis... Què passa amb els nens si un es posa malalt i se l’ha de portar al metge? O si la mare de dia es desmaia?”, planteja. L’entitat reclama que l’administració exigeixi els mateixos requisits que a les escoles bressol i ja ha denunciat una trentena de llars de criança arran de les queixes dels associats. El sector està patint una caiguda per la pandèmia de prop d’un 30%.

L’Associació de Llars de Criança vol també la regulació i afirma que les llars associades compleixen amb requisits de seguretat. La portaveu, Jéssica Montes, explica que la setantena de mares de dia associades tenen formació en educació infantil, magisteri, pedagogia, psicologia, psicopedagogia o educació social. També en manipulació d’aliments, primers auxilis i pedagogies com Waldorf i Montessori. “Som un servei de criança alternativa, que aposta per una ràtio reduïda, quatre infants o cinc com a màxim, per fer un acompanyament respectuós i emocional en una època molt sensible”, explica Montes. Pel que fa a la seguretat, la coordinadora de l’associació visita les llars per assegurar-se que són segures. “I tenim un protocol per avisar ràpidament les famílies en cas d’una emergència”, hi afegeix. L’entitat reclama la regulació per evitar l’intrusisme de mares de dia sense formació i perquè les famílies es puguin beneficiar d’una subvenció. El preu d’una jornada de vuit hores al dia voreja els 500 euros mensuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla