Educació

Educació

La crònica d’una lluita justa

S’edita un llibre que recull 40 anys de la història de les escoles d’adults a les comarques gironines

Es conclou que s’ha perdut la funció d’eradicar “l’analfabetisme polític” per convertir-se en acadèmies

El 1976, hi havia tres milions d’analfabets a l’Estat espanyol, de què 300.000 a Catalunya. Mai Garcia va recollir, en el treball de fi de grau (TFG) que va presentar el juny del 2017 a la Universitat de Girona (UdG), l’experiència transformadora de les escoles d’adults a les comarques gironines durant quaranta anys. Es tracta d’una extensa recerca i anàlisi de diaris i revistes de la premsa gironina, més de mil referències, tant notícies com articles d’opinió. El tribunal qualificador del treball universitari va proposar-ne la publicació en format llibre. El mestre Sebas Parra, un nom propi de l’educació a les comarques gironines, que va assessorar Mai Garcia en el TFG, es va implicar també en el projecte editorial i així, a través d’un Verkami, han aconseguit editar el llibre, tant en format paper com digital, La força del coneixement. Crònica de 40 anys de l’educació d’adults a les comarques gironines , amb presentació de Mon Marquès i pròleg de Xavier Besalú.

Sebas Parra , un dels fundadors d’una de les escoles d’adults de referència a tot el país, la de Salt, que va esdevenir un pilar fonamental de la cohesió social, ha aportat el seu relat en primera persona de tots aquests anys en un llibre que, assenyala, no vol ser acadèmic ni específic per als professionals del món educatiu, i en què s’ha tingut molt en compte la il·lustració, ja que Mai Garcia ha recopilat molt material gràfic. “Hem volgut recuperar un fragment de memòria crítica, d’una lluita que va ser dura i llarga i, per nosaltres, justa i necessària”, destaca Sebas Parra que ha rebut el premi Tres de Març i el Mestres 68, entre altres guardons. “Personalment, per mi és una lluita singular i irrepetible”, hi afegeix Parra, que va relatar el projecte en el llibre L’escola d’adults de Salt: una mirada apassionada de Sebas Parra (CCG Edicions, 2007).

La pandèmia i l’educació

Per Sebas Parra, la lluita que va emprendre fa quaranta anys pel dret a l’educació per a tothom, especialment per a les classes treballadores, tot i que els temps han canviat, es manté en essència. Així, considera que és “més urgent i necessària que mai l’eradicació de l’analfabetisme polític”, amb una pandèmia que ha evidenciat, sobretot a l’escola, les diferències socials. “Vivim en una societat líquida amb una transmutació de valors molt diferents als que jo vaig viure fa quaranta anys. És una societat que ens està tapant els ulls, des de la qüestió nacional, social, cultural. I per això és més necessària que mai aquesta lluita contra l’analfabetisme polític, que és l’origen de tots els analfabetismes: l’absolut, el funcional, el digital, el comunicacional…”, assenyala. En aquest sentit, destaca com a conclusió del llibre, que fa un recorregut des del 1976 al 2016, el canvi de rol de les escoles d’adults. “No haurien de ser acadèmies, que és el que s’ha volgut”, remarca. En aquest sentit, insisteix que l’educació per a persones adultes ha de ser “a partir de models socials i comunitaris, que els empoderin, ajudant-los a situar-se en el territori i alfabetitzar-los políticament”. “Tot això s’ha perdut”, lamenta el mestre.

La presentació del llibre serà el 20 d’abril a les 11 h a la Torre Alfons XII a les Pedreres, a Girona, i estarà conduïda pel director adjunt d’El Punt Avui i novel·lista Xevi Sala.

Hemeroteca
El llibre recull més de mil referències publicades en la premsa. S’ha editat gràcies a un Verkami per a l’Associació La Guerrilla Comunicacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona