Educació

Aplicar la sentència del castellà a l’escola faria augmentar-ne l’ús al 35%

Ho conclou un informe del Síndic de Greuges, que ha fet una enquesta entre 52.522 alumnes de primària i secundària

Al pati es parla majoritàriament castellà

El síndic de greuges, Rafael Ribó, creu que aplicar la sentència que obliga a impartir el 25% de les matèries en castellà als col·legis pot augmentar l’ús d’aquest idioma al 35% del temps lectiu, atès que a l’elevat pes del bilingüisme a les aules s’hi sumaria una matèria impartida íntegrament en castellà. Per arribar a aquesta conclusió, el síndic en funcions ha elaborat l’informe Drets i usos lingüístics dels nens i adolescents a Catalunya: l’escola com a garant de la igualtat d’oportunitats, que ahir va entregar al Parlament.

L’informe conté els resultats de l’enquesta sobre els drets dels nens i usos lingüístics a Catalunya (EDIAC-2021), basada en una macroenquesta duta a terme a 974 col·legis de primària i 547 de secundària de Catalunya i que han contestat un total de 52.522 alumnes (26.419 de cinquè de primària i 26.103 de tercer d’ESO).

Segons l’anàlisi, si es tenen en compte la impartició de l’àrea o matèria i la interacció entre professorat i alumnat dins l’aula, a primària, el català està present en un 70,2% de l’horari lectiu; el castellà, en un 22%, i la llengua estrangera, en un 7,5%. Amb els mateixos paràmetres, a secundària, el català està present a les aules en un 64,4% de l’horari lectiu; el castellà, en un 28,2%, i la llengua estrangera, en un 7,4%.

Més enllà de l’aula, i a diferència del que passa en aquest espai, la llengua d’ús al pati és majoritàriament el castellà, especialment a secundària (56,5% dels usos lingüístics són en castellà a primària i 66,8% a secundària). L’informe també constata que el castellà és llengua d’ús majoritari en el servei de menjador, on predomina en un 53,4% a secundària, mentre que a primària el català hi és majoritari, atès que s’utilitza en el 57,7% dels casos.

El síndic va advertir que en el pas a l’adolescència baixa l’ús de la llengua catalana i que els adolescents castellanoparlants inicials tendeixen més a la hibridació lingüística que els catalanoparlants inicials. En aquest sentit, segons Ribó, el 21% dels alumnes catalans no tenen cap contacte amb el català fora de l’escola, mentre que el 5% dels alumnes no tenen cap contacte amb el castellà quan surten del centre.

Des d’aquesta perspectiva, el síndic defensa el català com a llengua d’impartició de matèria del professorat i llengua d’interacció del professorat amb l’alumnat perquè “contribueix a compensar el caràcter dominant del castellà en la resta d’usos lingüístics dins i fora del centre” i “garanteix la igualtat d’oportunitats de nens i adolescents”.

Per això Ribó insta a regular l’ús de les llengües oficials en l’ensenyament, modificant l’actual legislació, “com marca la llei d’educació de Catalunya”, amb un marc legal “que vagi més enllà de la llengua vehicular a l’aula” i que “es tingui en compte una visió més àmplia i holística del que és la llengua de l’ensenyament”.

LES FRASES

Impartir un 25% de castellà a les aules agreujaria les disfuncions del sistema educatiu
Només un terç dels centres enquestats tenen projectes lingüístics pròpiament inclusius
Rafael Ribó
SÍNDIC DE GREUGES EN FUNCIONS

Més vaga en favor del català

Després d’una setmana passada en què es van viure tres jornades de vaga per les tensions generades entre el col·lectiu docent i el Departament d’Educació arran de la modificació del calendari escolar, demà arriba una altra aturada. Aquesta és específicament contra la sentència que obliga a impartir el 25% de classes en castellà i en defensa del model d’escola catalana que fa anys que funciona amb èxit. Es repeteixen els serveis mínims que hi va haver la setmana passada. Hi haurà un 33% dels professors a infantil, primària i secundària i una persona de l’equip directiu per cada centre. A més, els serveis mínims es preveu que siguin la meitat del personal en educació especial i llars d’infants. El percentatge es repeteix en el cas del servei de menjador, acollida i extraescolars, que també disposaran de la meitat de la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona