Educació

Els docents hauran d’anar al centre els primers dies de juliol

Cambray comunica que es treballarà entre els dies 1 i 7, que estan reservats per a formació excepte en circumstàncies excepcionals

El dictamen del Consell Escolar demana que s’ajorni un any l’avançament del calendari escolar

Avui es reuneixen representants del Departament d’Educació amb el comitè de vaga, abans de la represa de les aturades els dies 29 i 30. No sembla que la trobada hagi de començar de la millor manera possible, ja que el departament va informar ahir les direccions de centres educatius que els docents hauran de treballar, de manera presencial a les escoles i instituts, entre l’1 i el 7 de juliol.

Es tracta d’una comunicació que ha encès les alarmes i els ànims entre la comunitat docent, ja que el juliol és un mes destinat a la formació del professorat –a tall d’exemple, l’Escol–. També, perquè les instruccions que cada any publica el departament relatives a l’organització del curs decreten que les activitats dels docents al centre acaben el 30 de juny. El document assenyala: “Tot i que amb caràcter general el mes de juliol es reserva perquè el personal docent pugui fer activitats de formació, la direcció del centre pot requerir-ne la presència els primers dies de juliol, en cas que es produeixin circumstàncies excepcionals que ho facin necessari.” A la concertada, el juliol és un mes de descans retribuït segons el conveni col·lectiu.

La portaveu del sindicat Ustec-Stes, Iolanda Segura, assenyalava ahir que una circumstància excepcional seria “la convocatòria d’un claustre extraordinari perquè s’ha de tractar un tema urgent, però no pas anar a treballar de manera regular”. Les mateixes instruccions indiquen que el personal docent dels centres educatius públics inicien les activitats d’organització del curs l’1 de setembre. Segura aclareix que les instruccions es negocien normalment al maig, entren en vigor l’1 de setembre i estan vigents fins al 31 d’agost. Per tant, les dates de l’inici del curs vinent ja estan negociades, publicades i en vigor, mentre que ara s’hauran de pactar les del curs 2023/24.

Xavier Massó, secretari general de Professors de Secundària, va mostrar ahir la seva indignació a Twitter, on va dir que “anunciar el dia abans [de la reunió] que el calendari està enllestit és un menyspreu”. Segura va qualificar d’“inadmissible que s’estiguin donant instruccions” contradictòries respecte a les ja dictades. També que es faci abans de publicar l’ordre del nou calendari i sense que s’hagi negociat. Fonts del departament van assegurar que els sindicats saben que els cinc primers dies feiners de juliol es podran fer les reunions preparatòries del curs. També van explicar que les adjudicacions d’estiu presentaran alguns canvis i que “es modificaran els documents d’organització que els permetin convocar als seus centres el professorat que tindran destinat a 1 de setembre per organitzar el curs següent”. Els dies de juliol, afirma Educació, “ja són feiners encara que siguin no lectius”.

El CEC vol un ajornament

El ple del Consell Escolar de Catalunya (CEC) va votar ahir demanar una moratòria d’un curs en el nou calendari per buscar el màxim consens i “posar pau a una comunitat educativa sorpresa i irritada per les formes de la conselleria”. Així ho recull el dictamen del CEC sobre el calendari escolar, que va ser aprovat per 24 vots a favor, divuit en contra i tres abstencions.

El dictamen s’ha d’incorporar en l’ordre del calendari escolar que publicarà el DOGC, però no és vinculant. Tanmateix, representa una dura crítica a la gestió del departament, al qual recrimina que, per primer cop en democràcia, una qüestió “tan delicada” com l’avançament no va ser enviada al CEC per ser debatuda “com és preceptiu”, sinó que va ser anunciada en roda de premsa. El dictamen diu que es tracta d’una decisió precipitada i unilateral que, tot i ser beneficiosa per a l’alumnat, tindrà implicacions en el sector turístic. El text assenyala que no es defineix el vincle entre “jornada lectiva” i “no lectiva”; que no es determina el paper dels municipis en la concreció de propostes educatives; que no es valora l’impacte econòmic de les extraescolars que s’oferiran les tardes de setembre, i que es redueix el temps perquè els docents preparin el curs. També alerta que no s’ha concretat la responsabilitat de les direccions en el temps no lectiu, que no s’ha avaluat l’impacte en l’aprenentatge que pot causar la jornada intensiva i que la comunitat educativa necessita estabilitat després de dos cursos en pandèmia.

LES FRASES

Treballar al juliol suposaria un incompliment del conveni col·lectiu de la concertada
José Domínguez
responsable de l’educació concertada de CCOO
Anunciar el dia abans [de la reunió] que el calendari està enllestit és un menyspreu
Xavier Massó
secretari general del sindicat Professors de Secundària

La Unesco avala les competències

Rosa M. Bravo

L’ informe Reimaginem junts els nostres futurs. Un nou contracte social per a l’educació de la Unesco planteja la necessitat d’establir un nou contracte social que permeti transformar l’educació. El document, que es va presentar ahir a Barcelona, proposa actualitzar els currículums “cap a aprenentatges centrats en problemes i projectes”. També defensa pedagogies basades en la solidaritat i la cooperació, fer de la docència una professió col·laborativa, crear oportunitats educatives en tots els espais i que les escoles garanteixin la inclusió, l’equitat i el benestar. L’informe vol que es replantegi l’educació per aconseguir l’equitat i es pregunta quin paper pot tenir l’educació en la configuració del món durant les properes tres dècades. Per aconseguir-ho, defensa que els currículums posin l’èmfasi en un aprenentatge ecològic, intercultural i interdisciplinari que ajudi els alumnes a accedir al coneixement i a ser crítics. També creu que les oportunitats educatives s’han de donar arreu, no només a l’escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat