Educació

Milers de docents demanen al carrer el relleu de Cambray

Els sindicats denuncien la manca de negociació per part del Departament, mentre que el govern diu que s’han plantejat propostes amb un calendari

La CUP demana la reprovació del conseller

La quarta jornada de vaga convocada de forma unitària per tots els sindicats d’educació va tenir ahir un baix seguiment a les aules segons el Departament d’Educació –9,9% de la plantilla, mentre que els sindicats van elevar el percentatge al 50%– però una sorollosa protesta al carrer. De bon matí diversos piquets van tallar les rondes i la C-31, fet que va provocar problemes per accedir a Barcelona, i a les dotze del migdia va sortir una manifestació dels Jardinets de Gràcia que va aplegar 10.000 professionals de l’educació. Hi havia docents de primària i secundària, i també de les escoles d’adults i educadores de les escoles bressol, així com alumnes convocats pel Sindicat d’Estudiants. La marxa va acabar davant del Departament d’Educació, blindat per la presència de desenes d’agents antidisturbis, fet que va ser interpretat pels manifestants com una negativa rotunda al diàleg per part el conseller, l’endemà que la mediació de Treball decidís que la negociació entre el Departament i el comitè de vaga no arribava enlloc. Els sindicats reclamen que el president de la Generalitat destitueixi Cambray, a qui no consideren un interlocutor vàlid. També la CUP va demanar ahir la reprovació i el cessament del conseller, a través d’una moció en què reclama el suport del Parlament a les propostes sindicals relatives a la reversió de les retallades i al manteniment del calendari escolar, entre d’altres.

Iolanda Segura, portaveu de la Ustec-Stes, va advertir que els sindicats convocaran noves protestes, més enllà de la prevista avui, si Educació “continua sense presentar propostes per revertir les retallades que comencin el curs vinent”. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va afirmar ahir que el Departament ha presentat propostes amb un calendari. Educació ha proposat, per exemple, el restabliment de l’horari previ a les retallades del 2012 per al curs 2024/2025, fet que suposaria un increment de 1.463 docents a primària i 2.009 a secundària. També la reducció de les ràtios el curs vinent a P3, la reducció de l’horari lectiu per als majors de 55 anys el 2025/2026, 682 nous professors per a l’FP i un increment de 216 professionals d’atenció directa a l’alumnat i de 890 docents el curs vinent. Unes propostes que el Departament va avisar que tenen un cost econòmic i que no es poden executar alhora.

Carles Viñallonga, portaveu de la USOC Educació, va explicar ahir que la negociació “ha estat un desgavell”, amb propostes del Departament que sobrepassarien la seva legislatura i canvis sobtats sense coherència. La baixada de la ràtio, per exemple, ve donada “per la baixada de la natalitat”. Les dotacions de personal resulten “una misèria” si es divideixen pels més de 5.000 centres educatius i no es dona resposta a necessitats com ara les aules d’acollida. Els sindicats demanen també “mesures que no costen diners”, com ara la retirada del decret de plantilles. L’avançament del calendari que rebutgen sí que té un cost perquè el Departament assumirà les extraescolars del setembre.

La mediació han estat quatre dies en què no hi ha hagut cap acostament del Departament
Iolanda Segura
Portaveu de la USTEC-STEs
Demanem el cessament de Cambray per la seva mala fe negociadora
Teresa Esperabé
Secretària general de la Federació d’Educació de CCOO
Els sindicats no tenim línies vermelles, però no se’ns han plantejat solucions a curt termini
Bernat Pèlach
Portaveu de la Intersindical
Aquest Departament no té cap interès que es desconvoqui la vaga
Joan Alís
Portaveu de Professors de secundària
No demanàvem una altra cosa que tornar a les condicions laborals de fa 10 anys
Lorena Martínez
Responsable d’Educació Pública de la UGT
L’única manera de partir de zero en la negociació és el cessament del conseller
Marta Minguella
Portaveu de la CGT Ensenyament

Aprova el decret per distribuir equitativament l’alumnat amb necessitats

Rosa M. Bravo

El govern va aprovar ahir el decret llei d’accés a les dades de l’alumnat amb necessitats educatives específiques de què disposen els ens locals per poder escolaritzar-los de forma equilibrada entre els centres educatius i reduir, així, la segregació escolar. El Departament d’Educació podrà tenir dades relatives a les famílies amb fills en edat d’escolarització que han estat ateses pels serveis socials els últims dos anys. També les que han rebut ajuts socials i les que no tenen recursos per accedir a un habitatge digne en cas de les estrangeres sense permís de residència. El govern va aprovar també una reestructuració del Departament d’Educació. La direcció general d’Innovació, Digitalització i Recerca Educativa, que dirigeix Joan Cuevas, incorporarà el currículum. La direcció general de Currículum i Personalització, encapçalada per Susana Naranjo, canvia a direcció general d’Educació Inclusiva i Llengües. També es creen dos nous serveis territorials, el de l’Alt Pirineu i Aran i el del Penedès. Tot plegat, segons la Generalitat, té com a objectiu millorar l’eficiència de l’estructura administrativa.

El govern de l’Estat, d’altra banda, va aprovar ahir el reial decret que estableix l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’educació secundària. És un tràmit imprescindible per començar a aplicar el nou currículum el curs vinent, com marca la Lomloe. Ja està aprovat el reial decret que ordena els ensenyaments a primària, i resta encara pendent el de batxillerat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona