Educació

Neix una plataforma per exigir la retirada de la reforma de la llei de Política Lingüística

Pública i en Català convoca una manifestació dimarts contra l’acord d’ERC, Junts, PSC i Comuns

L'impulsen sindicats d’educació, que lamenten que els han plantat al Parlament

Els sindicats USTEC·STEs (IAC), Intersindical CSC, CGT, la COS i el  Sindicats d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han impulsat la Plataforma Pública i en Català per defensar el català a l’escola. Aquesta s’ha presentat públicament aquest dimecres al Parlament, on havien convocat PSC, ERC, Junts i els comuns a una reunió, així com a la CUP, i a la que finalment només han assistit els cupaires. “Ens han menystingut”, ha afirmat la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura. La Plataforma reclama la defensa de la immersió i la retirada de la reforma de la Llei de política lingüística. Precisament per això, ha convocat una manifestació dimarts vinent, quan la proposta hauria d’arribar al Parlament.

Segura ha explicat que la plataforma té com a objectiu principal la defensa de la llengua catalana als centres educatius, especialment en l’actual context derivat de la sentència del 25% de castellà a les aules i la proposta de modificació de la llei de política lingüística.

De fet, una de les principals reclamacions d’aquesta plataforma és la retirada d’aquesta proposta i l’obertura d’un debat amb la comunitat educativa. Els integrants consideren que no és necessària cap modificació de la llei sinó aplicar el que aquesta, i la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), recullen sobre el català. Segura ha defensat que la llengua vehciular ha de ser la catalana i ha criticat que es plantegi una proposta de modificació amb llenguatge “ambigu” que obri la porta que en un futur el castellà també esdevingui vehicular.

A més, reclamen que sigui l’administració qui és faci l’absoluta responsable de les accions judicials que se’n puguin derivar en relació amb la llengua. Per a Segura, l’única forma de fer-ho és que sigui la Generalitat la que estableixi un projecte lingüístic tipus, amb un cert marge de maniobra, i que no es deixi en mans de cada centre. I és que, consideren que amb el plantejament de la modificació, si s’emprenen accions judicials contra un centre en concret, qui haurà de respondre serà la direcció que ha elaborat el projecte. La portaveu de la USTEC ha plantejat que d’igual manera que hi ha un currículum únic per a tots els centres, hi hauria d’haver un model de projecte lingüístic únic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot