Educació

Els sindicats d’educació convoquen 4 dies més de vaga

Els representants dels docents i el departament s’acusen mútuament de tenir les negociacions encallades

Les condicions per retornar a l’horari lectiu del 2010 suposen ara el principal escull

Els sindicats mantenen el pols amb el Departament d’Educació i han executat l’amenaça d’un final de curs conflictiu amb la convocatòria de quatre noves jornades de vaga. Dues seran parcials, ja que s’han convocat aturades el 17 de maig i el 2 de juny de les vuit a les deu del matí. En canvi, el 25 de maig i el 9 de juny la convocatòria és per a tot el dia. Així ho van anunciar ahir, de forma unitària, tots els sindicats de l’educació, després d’haver registrat el preavís de vaga al Departament de Treball. Amb les noves mobilitzacions els sindicats Ustec, CCOO, UGT, Intersindical, Professors de Secundària, USOC i CGT pretenen “pressionar la conselleria d’Educació” per aconseguir una “negociació real” que reverteixi les retallades dels darrers deu anys. També van afirmar que “no descarten accions més contundents abans d’acabar el curs”. La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, va denunciar que “fins ara la conselleria no ha mostrat voluntat negociadora”.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ho va negar, i va acusar els sindicats de no voler negociar. “Estem disposats a parlar del que sigui”, va afirmar ahir, tot i que el departament va donar per trencades les negociacions la setmana passada. Collell va afegir que “hi ha un impediment molt clar” i és que els sindicats “no participen en les meses sectorials”, quan “nosaltres tenim la voluntat d’apropar-nos”. Collell va recordar que els sindicats no s’han presentat a les últimes set meses sectorials, on es negocien les demandes, mentre que aquests assenyalen que no s’hi presentaran fins que no vegin una voluntat negociadora d’Educació. El gran escull, que els sindicats volen que es resolgui abans de negociar la resta de punts, és la recuperació de l’hora lectiva: tornar a les 23 hores de primària i 18 de secundària que hi havia abans de les retallades del 2011. Els sindicats volen que l’horari es recuperi a primària i secundària el curs vinent, amb l’argument que la retallada va afectar les dues etapes igual i que el retorn ha de ser alhora per a tothom. El departament addueix dificultats pressupostàries i de calendari per recuperar l’hora lectiva el curs vinent –les plantilles dels centres ja estan tancades– i proposa tornar a les 23 hores lectives a primària el 2023/2024 i a les 18 a secundària el 2024/2025. Collell va insistir que donar resposta a les reivindicacions suposa un esforç econòmic per al govern i que no poden fer-ho “tot de cop”. “Hi ha moltes altres urgències socials”, va recordar, i va assegurar que el departament ja està revertint les retallades amb mesures com la reducció de la ràtio per al curs vinent, 682 docents més a l’FP i jornades mínimes del 50%.

En el nou cicle de vagues els sindicats insisteixen en la reversió de les retallades, la supressió del decret de plantilles i del nou calendari –Educació manté l’avançament del curs–, la retirada del nou currículum, l’equiparació salarial del professorat d’FP i l’estabilització del personal, entre altres.

Un terç dels alumnes suspenen la PAP

Rosa M. Bravo

El 36,6% de l’alumnat que s’ha presentat a la prova d’aptitud personal (PAP), imprescindible per poder-se matricular en un grau universitari en educació infantil o primària, l’ha suspès. En la convocatòria d’enguany, que es va fer el 2 d’abril, han superat la prova el 63,4% dels estudiants. Es tracta d’una millora respecte d’altres cursos i la taxa més alta d’aprovats dels últims anys. El curs passat només van obtenir la qualificació d’apte el 53,9% dels inscrits.

Enguany han fet la prova 4.361 alumnes de batxillerat i de cicles formatius de grau superior. El percentatge d’aprovats és més alt en els alumnes del primer grup –la superen el 66,5%, mentre que en els cicles la superen el 44,6% –. Els suspesos es poden tornar a presentar el 15 de juliol als dos exàmens de competència comunicativa i logicomatemàtica, i acreditar el resultat en la preinscripció universitària de setembre, segons Universitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró