Educació

Educació reforçarà els cicles d’FP a l’institut Narcís Xifra de Girona i hi tancarà l’ESO

El govern vol que el centre obtingui la certificació de formació professional integrada

L’alumnat de 12 anys haurà de deixar el barri a partir del setembre

L’etapa d’educació secundària obligatòria (ESO) deixarà de fer-se a l’institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona, al barri del Pont Major. Així ho ha decidit el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que vol convertir el Xifra en un centre de referència al país en cicles de formació professional (FP) i batxillerats professionalitzadors. A partir del setembre, ja no hi haurà dues línies de primer d’ESO.

El director dels serveis territorials d’Educació, Adam Manyé, va donar detalls de l’històric procés de transició de l’institut, que afecta les famílies i que es fa amb la voluntat de “recosir la ciutat i treballar per l’equitat”. En el seu torn d’intervenció, el regidor d’Educació de Girona, Àdam Bertran (ERC), va explicar que calia ser valent. “El que no podem és no prendre decisions.” Fins al curs 1996/97, el Xifra ja havia estat un centre només d’FP i més tard s’hi va afegir l’ESO i el batxillerat. Segons dades de l’ACN, al Xifra hi ha 1.590 alumnes, 1.185 dels quals fan un cicle formatiu d’FP, ja sigui de grau mitjà o de grau superior. Hi ha també 254 estudiants d’ESO i 151 de batxillerat.

El professorat

La complexitat del procés afecta el professorat i les famílies dels alumnes, tant del barri del Pont Major com de Campdorà o Montjuïc. Manyé va avançar que treballaran perquè el professorat pugui trobar un encaix en la futura configuració del centre o bé facilitar una alternativa als docents. En l’acte a la biblioteca, també hi eren, entre d’altres, el director de l’institut, Josep Cortada, i altres directores d’escoles com ara Laura Serrats (escola Carme Auguet), Imma Cortada (Montjuïc) i Helena Figa (Fedac Pont Major).

El Xifra hauria d’obtenir a curt termini la certificació de formació professional integrada, nova denominació en què treballa la Generalitat. Bertran va exposar que el centre serà un dels quatre primers catalans a fer el pas. Això hauria de facilitar que rebés més recursos per ampliar l’oferta de cicles formatius i de batxillerats professionalitzadors.

L’Escola d’Hostaleria

Manyé es va referir a l’Escola d’Hostaleria de Girona com un model a què aspira la Generalitat. “Els que s’especialitzen atreuen talent”, va dir. Actualment, al Xifra hi ha cicles d’FP en els àmbits d’electricitat i electrònica, manteniment industrial, sanitària i imatge personal.

Amb la retirada de primer d’ESO a partir del setembre, el Xifra quedarà sense el cicle obligatori de 12 a 16 anys a partir del curs que ve. L’alumnat de 12 anys haurà de deixar el barri i serà derivat a altres centres. “En lloc de venir cap aquí, intentarem que vagin cap allà”, va exposar Bertran amb referència a les facilitats en el transport. Al setembre, la direcció i l’AMPA del centre havien demanat més freqüència d’L6 de l’institut cap al centre i viceversa.

En un comunicat, Guanyem exposa que “tancar línies de l’escola pública no pot ser mai una bona notícia”. L’edil Cristina Andreu i Queralt Vila, que són a la llista per a les municipals, es van trobar al migdia amb el president de l’AMPA, Roger Casero, al mateix institut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp