Educació

L’escola concertada reivindica el seu paper a l’educació

Una campanya posa l’accent en la contribució al sistema i tracta de trencar amb la imatge d’elitisme

Els centres exposen la inclusió de l’alumnat vulnerable i els bons resultats acadèmics

Amb l’objectiu de trencar amb la imatge d’elitisme les escoles concertades han posat en marxa la campanya L’escola de la gent, que reivindica l’aportació al sistema dels prop de 700 centres educatius i posa l’accent en la diversitat, la inclusió, la qualitat i l’emprenedoria del sector. “Aquest és un missatge que no arriba a la societat” i ara és un moment per trencar estereotips”, ha dit aquesta matí la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, durant la presentació de la campanya. Aquesta consta de 12 arguments que es difondran a través d’anuncis i a les xarxes socials.

L’escola de la gent, agrupa 687 centres concertats, concentrats en les patronals Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, Agrupació Escolar Catalana, Federació Catalana de Centres d’Ensenyament i Fundació Escola Cristina de Catalunya. Escolaritzen més de 300.000 alumnes de primària i secundària, un terç aproximadament del total. Molts van sorgir de la iniciativa social i posteriorment van ser concertats amb l’administració, i segons ha destacat la directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, no tenim afany de lucre. La campanya destaca el fet que ofereixen més hores d’activitat docent, amb l’aplicació de la sisena hora, i que són eficients en la gestió de reptes, com va mostrar l’activació en 48 hores de l’ensenyament telemàtic en l’inici del confinament.

Les escoles volen trencar amb la imatge d’elitisme tot posant el valor la inclusió de l’alumnat. Així, destaquen que el curs passat van escolaritzar 5.491 alumnes nouvinguts de 50 nacionalitats diferents i que tenen a les seves aules pràcticament el mateix nombre d’alumnat vulnerable que la pública. La concertada té un 14,1% d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu, mentre que la pública té el 14,6%. La primera, però, els escolaritza amb molts menys recursos, segons les patronals.

Així mateix destaquen la qualitat de l’ensenyament: asseguren tenir uns resultats superiors a la mitjana en les proves de competències bàsiques i assenyalen que tenen menys abandonament escolar prematur. El 16% d’alumnes no continuen estudiant després de l’ESO de mitjana a Catalunya, un percentatge que a la concertada baixa al 10%. Finalment, les escoles destaquen l’estabilitat de les plantilles, amb un 90% de contractes fixos, i uns horaris d’acollida més amplis que afavoreixen la conciliació familiar.

La concertada reclama insistentment la necessitat de millorar el seu finançament, i una prova dels problemes que provoca la manca de recursos és la necessitat d’alguns centres de passar a la xarxa pública per una qüestió econòmica. “Volem resoldre el finançament de les escoles amb més problemes perquè segueixin oferint educació de qualitat”, ha assegurat Salvà. Ruiz, al seu torn, s’ha referit al decret de concerts educatius, pendent d’actualitzar-se, tot afirmant que “benvingut sigui si acaba amb la discriminació econòmica” i “si es pren com a referència el conveni de salut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona