Educació

Govern, patronals i sindicats acorden millorar l’FP

S’incrementa en 170 milions el pressupost destinat a l’FP i en un 6,4% el nombre de places formatives

ES creen noves titulacions en sectors emergents, com l’economia verda i la digital

La Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec han signat aquest dilluns un acord per millorar la planificació de la Formació Professional (FP), tant pel que fa a la branca educativa com a la que depèn del departament de Treball. Una concertació que permetrà millorar l’acreditació de competències professionals, l’orientació educativa i l’accés a la formació amb més places, nous estudis i més personal docent i orientador, així com la implicació de més empreses. La millora de l’FP ha comportat un augment pressupostari per part del Govern, que passa de 720 milions d’euros el 2022 a 901,7 aquest any. “Un increment molt important”, segons la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha destacat així mateix la col·laboració que presten 37.000 empreses a la formació dual. Vilagrà ha posat de relleu que “és la primera vegada que concertem” amb sindicals i patronals els criteris de la planificació educativa.

Els acords bàsics responen als criteris generals de la planificació de l’oferta al llarg de la vida i els específics de la planificació a l’àmbit educatiu i al de treball. També els relatius a la informació i l’assessorament. Enguany s’acreditaran les competències professionals a 30.000 persones, una acreditació on participen gremis i sindicats. Hi haurà 445.818 places d’FP, un 6,4% més respecte del 2022. “Una xifra històrica i coherent amb l’objectiu de fer que aquesta sigui la legislatura de la formació professional”, segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. L’increment es produeix a l’oferta del Servei d’Ocupació de Catalunya, que tindrà 31.323 places. També a la formació als instituts, que arribarà a 171.028 places, i a la del Consorci per la Formació Continuada, que oferirà 243.467 places per a treballadors en actiu.

Noves formacions

La formació de Treball i Educació vol respondre millor a les necessitats de l’economia i la ciutadania, i preveu 23 noves formacions en sectors emergents com l’economia verda i la digital, i també en l’atenció a les persones. Entre altres, hi haurà formació en intel·ligència artificial, maneig de drons, manteniment de vehicles híbrids i robòtica comunicativa. Així mateix s’incrementarà en mil places les reservades per a persones amb discapacitat.

Un objectiu important de l’acord és millorar l’accés a la formació, i per deixar enrere problemes recents com arribar a l’inici de curs sense saber on s’estudiarà, el departament d’Educació avançarà el període preinscripció. La planificació educativa preveu fer més eficient i eficaç el sistema, segons el conseller d’Educació. Josep Gonzàlez-Cambray. Així, tot l’alumnat sabrà en començar el curs la plaça que té assignada.

Es reforçarà la col·laboració amb les empreses, es garantirà la continuïtat formativa i es consolidaran equips docents, segons Cambray. També s’ampliarà l’oferta territorial i l’especialització d’instituts. El curs vinent hi haurà 8.129 places més en les diferents modalitats formatives, repartides en 273 grups classe nous, el que comportarà la incorporació de 698 docents més –la plantilla actual és de 9.390 professors–. L’oferta total serà de 171.028 places i creixerà a 65 municipis.

Educació preveu millorar l’orientació, amb 100 professionals específics el curs vinent –ara n’hi han 35–. S’incrementarà també la formació dual, amb més pràctiques a les empreses, fins els 14.000 alumnes, el que suposa que el 21,7% està en aquesta modalitat. L’objectiu d’Educació és acostar-se al 30% dels països europeus que més hi aposten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona