Educació

‘Stranger Things’, ‘El joc del calamar’ i l’ús del mòbil, a l’examen d’anglès de les PAU

Prop de 42.000 alumnes, una xifra rècord, s’inscriuen a les proves d’accés a la universitat (PAU)

Els exàmens s’allarguen fins divendres

Textos de Javier Marías i Irene Vallejo en la prova de castellà de la selectivitat

Prop de 42.000 alumnes han començat aquest dimecres les proves d’accés a la universitat amb l’examen de llengua castellana i literatura i anglès. Uns 32.000 ho han fet a la demarcació de Barcelona. Les proves s’allargaran fins divendres. Aquest any, s’ha registrat una xifra rècord d’inscrits: 41.671 estudiants, un 3% més que l’any passat, dels quals 24.463 són dones i 17.208 homes. Aquest és el tercer any que l’alumnat ha indicat en quin idioma vol tenir els enunciats de les proves.

En teoria, aquestes havien de ser les últimes proves d’accés a la universitat amb el format actual, ja que el govern espanyol estava en plena reforma de la selectivitat que havia d’entrar en vigor l’any ve. L’avançament electoral, però, ha aturat el decret i queda la incògnita de si s’acabarà aplicant o no.

“Ens hem preparat tot el curs, hauria d’anar bé”, ha assegurat un estudiant a l’agència ACN a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona abans de començar. Els estudiants s’han enfrontat a la primera jornada de les PAU amb nervis però també amb la confiança de la feina feta. “És el primer dia i per a la majoria és la primera selectivitat. Vénen molt nerviosos tot i que estan ben alliçonats per les escoles”, ha afirmat la catedràtica de la UB i presidenta de tribunal Gemma Marfany.

En total hi ha 211 tribunals, quatre més que l’any passat, en una trentena de localitats, i més de 2.000 persones d’organització.

En la primera prova de llengua castellana i literatura, els alumnes, que consideren que ha sigut “fàcil”, han fet exercicis de comprensió lectora, expressió escrita i reflexió lingüística i han pogut escollir entre dues opcions. L’opció A incloïa un un fragment de l’obra Tomás Nevinson, de Javier Marías; mentre l’opció B comptava amb un text del llibre El infinito en un junco, d’Irene Vallejo.

En l’expressió escrita, els alumnes que han escollit l’opció A han hagut d’escriure un text argumentatiu a partir del punt de vista de Tomás Nevinson sobre la condició humana. Pel que fa a l’opció B, el text que han hagut d’escriure era expositiu i sobre la importància de la pervivència dels llibres.

A mig matí, s’han realitzat les proves de llengua estrangera, en què l’anglès ha estat la llengua escollida majoritàriament pels estudiants amb un 98,74% (33.261 estudiants), molt per davant del francès amb un 0,92% (311), l’alemany amb 0,22% (72) i l’italià amb 0,11% (40).

L’examen d’anglès ha inclòs continguts ben coneguts per als alumnes. Així, la comprensió lectora ha estat ple de referències a sèries de Netflix com Stranger Things, els Bridgerton o El joc del calamar i pel·lícules com Harry Potter. En el writing (redacció) han pogut escollir la temàtica, entre tres opcions: activitats alternatives per a reduir el temps que els joves passen utilitzant el mòbils, sobre la contaminació de les emissions dels avions i com afecta al canvi climàtic o escriure un email a un amic sobre alguna de les experiències immersives que es detallaven en la comprensió lectora sobre diverses sèries o pel·lícules populars entre els joves.

A primera hora de la tarda, ja després de dinar, han continuat les proves corresponents a les matèries de modalitat, que no són obligatòries però ajuden a pujar nota. Els estudiants s’han examinat d’Anàlisi musical, Cultura audiovisual, Ciències de la terra i del medi ambient, Física i Geografia.

Aquest dijous faran l’examen d’història i divendres el de llengua i literatura catalana, a més de les matèries de modalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona