Creix l’ocupació dels titulats universitaris, que perden poder adquisitiu
L’enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya a 41.000 titulats revela que augmenta la retenció de talent
Els titulats en graus, màsters i doctorats a les universitats catalanes han recuperat el grau d’ocupació assolint el mínim històric de la taxa d’atur des del 2011, que és del 4,2% en el cas dels màsters i d’un 1,7% en el cas dels doctorats. Segons l’enquesta anual de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) que ha recollit més de 41.000 respostes, mostra que els estudis de grau universitari freguen també la plena ocupació amb una taxa de desocupació del 5,5%, només mig punt per sobre del llindar fixat per parlar de plena ocupació.
L’estudi mostra que s’ha incrementat l’estabilitat laboral, ja que 7 de cada 10 contractes són fixos, i que també han augmentat els salaris nominals –són superiors als 2.000 euros mensuals en el 62% dels que tenen grau, el 68% de màster i el 84% de doctorats– encara que des del 2014 es detecta una pèrdua del poder adquisitiu de les persones titulades com a conseqüència de la inflació. També és conclou que sistema universitari català té capacitat d’atracció i retenció de talent, i està reduint la fuga de titulats en màsters que acaben treballant a l’estranger perquè tenen millors condicions laborals. El 26% dels estudiants de màster procedeixen de fora, i d’aquests, un de cada tres es queden a treballar aquí. Així, hi ha un 8% de titulats autòctons en màsters que treballen a l’estranger i un 32% de titulats internacionals que treballen aquí. Per àmbits d’estudis, les humanitats són les que més talent atreuen, seguides de la salut i les enginyeries. La major fuga de talent es dona també en les enginyeries i les ciències. No obstant, encara es noten mancances en competències transversals com l’anglès o la capacitat comunicativa.
El director de l’AQU, Jaume Valls, ha presentat avui l’estudi acompanyat per la responsable de l’Àrea d’Internacionalització i Generalització de Coneixement i responsable de l’estudi, Anna Prades. L’estudi s’ha fet a persones que es van titular fa 3 o 4 anys en més de 1.500 titulacions en alguna de les 12 universitats catalanes. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal ha destacat que els resultats demostren que “no és veritat que les universitats siguin fàbriques d’aturats; en graus, màsters i doctorats pràcticament s’assoleix la plena ocupació”.
Pel que fa a la satisfacció amb la titulació cursada, el 82% dels doctorats diu que ho està, mentre que els titulats en graus i màsters ronden el 70%, percentatges estancats respecte el 2020. No obstant, un terç dels titulats en graus o màsters no repetirien estudis, i d’aquests, gairebé la meitat es mostren insatisfets amb el disseny o la qualitat del títol.