Educació

Les famílies rebutgen l’ampliació del val escolar a l’ESO perquè no serveix per pagar quotes de material

L’aFFaC denuncia que Educació “promou la fuga d’alumnat a la privada” per la manca d’oferta de places públiques

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) ha rebutjat aquest dijous l’ampliació del val per material escolar del govern a tots els alumnes de la secundària perquè “no serveix per pagar les quotes per material i les sortides a l’escola pública”. “És un xec només de consum”, ha denunciat la presidenta de l’associació, Belén Tascón, segons recull l’ACN. L’entitat demana que la Generalitat aboni la partida destinada a la mesura als centres educatius per tal que aquests redueixin les quotes, o bé que el xec es pugui bescanviar als centres i no es limiti només als comerços.

Per l’aFFaC, l’ampliació del val escolar només fomenta el consum en lloc de disminuir les despeses a les quals han de fer front les famílies a l’inici del curs escolar i per això ha insistit en demanar la seva retirada.De fet, segons ha apuntat Tascón, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) estima que l’inici del curs 2023-2024 “ha estat el més car de la història”, amb una despesa de mitjana de 530 euros per alumne.

L’associació considera que és una mesura “ineficient i assistencialista” i, de nou, han insistit a demanar que el departament d’Educació destini el pressupost d’aquesta, 55 milions d’euros, a la partida de ’despeses de funcionament de centres’, per tal que aquests “redueixin o facin desaparèixer” les quotes de material i sortides. “No serveixen per alleugerir la pressió econòmica que l’inici de curs suposa”, ha denunciat.

En aquest sentit, l’aFFaC també ha alertat que Catalunya es troba entre les comunitats autònomes amb una despesa escolar més elevada, amb 2.728 euros anuals de mitjana, només per darrere de la Comunitat de Madrid (2.904 €). I, entre les despeses a assumir, la quota de servei de menjador és una de les que més ha incrementat. En concret, l’associació estima que en els últims quatre anys el preu del servei ha incrementat fins a un 12,5%.

Fuga d’alumnat a la privada

D’altra banda, l’aFFaC ha denunciat que Educació “promou la fuga d’alumnat a la privada” per la manca d’oferta de places públiques del sistema. Tascón ha denunciat que el departament d’Educació “planifica l’oferta educativa sense tenir en compte les necessitats d’escolarització de l’alumnat ni la preferència de les famílies”. Segons l’entitat, la planificació del govern no garanteix que tot l’alumnat pugui optar a una plaça pública i, per contrari, genera una “sobreoferta” en la xarxa privada concertada.

En el cas de l’I3, segons dades de l’associació, aquest curs 2023-2024 han faltat 776 grups per tal que es garantís que tots els alumnes poguessin optar a una plaça pública. Aquest curs han començat l’I3 57.999 alumnes i, segons l’aFFaC, s’haurien d’haver planificat 2.900 grups a la xarxa pública amb ràtios de 20 alumnes, mentre que només se n’han ofert 2.124. Per contra, als centres privats concertats han quedat 117 grups sense omplir, generant així una sobreoferta que, per l’entitat, limita la capacitat de decisió de les famílies i els “força” a escolaritzar els alumnes en centres privats concertats.

En el cas de 1r d’ESO, l’aFFaC ha denunciat que aquest curs 2023-2024 les places públiques oferides “ni tan sols garantien la continuïtat de l’alumnat que l’any passat cursava 6è de primària en un centre públic”. Segons han indicat, Educació hauria d’haver ofert 14 grups més en centres públics per poder cobrir la demanda. Igual que en el cas de l’I3, per contra, a la privada concertada, no només ha tingut capacitat d’absorbir els 14 grups de la pública, sinó que ha generat una “sobreoferta” de 208 grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Vetllant perquè els agressors sexuals no hi tornin

BARCELONA
SERGI CANO MIGUEL
CREADOR DEL PROJECTE SOCIAL CAMINS DE VIDA

“Tots aportem un valor afegit”

RUBÍ

Camins de Vida a Rubí

RUBÍ (VALLÈS OCCIDENTAL)
Preemergència per sequera

Aigua en vaixell com a darrera opció

barcelona
VICTÒRIA MOLINS
RELIGIOSA. HOSPITAL DE CAMPANYA DE SANTA ANNA

“S’ha d’ajudar la gent a sortir-se’n, no fer beneficència”

barcelona
Urbanisme

El parc de la Ciutadella recupera el palau de vidre

barcelona
Societat
Activitat comunitària de Nadal a Girona

Una col·laboració de nassos

girona
Castell i platja d’aro

Aturen la zona industrial de Platja d’Aro

castell i platja d’aro
Puigcerdà

Bústies liles i irisades per combatre la violència de gènere

Puigcerdà