Educació

Cent anys de les escoles normals a Girona

La UdG repassa en una exposició la influència de les escoles normals de mestres i el seu llegat com a antecessores dels centres que el 1991 van ser la gran llavor dels estudis universitaris a la ciutat

Res no seria igual a Girona sense les escoles normals de mestres. Potser diferent, però en tot cas no seria el mateix pel que fa a l'educació. I precisament el seu llegat, el paper que van jugar les escoles normals a les comarques gironines i la feina dels mestres que en van sortir titulats, però també l'educació com a concepte i el reconeixement al magisteri com a eina fonamental en l'educació dels infants són les qüestions que es tracten en l'exposició Centenari de les escoles normals de mestres de Girona (1914-2014), que avui s'inaugura a la Facultat d'Educació i Psicologia. Una facultat que és precisament el centre docent que imparteix els graus de mestre, que són hereus dels estudis de magisteri.

La mostra és un treball documental –que ha tingut com a comissari Salomó Marquès– que ens submergeix en la història, desconeguda per molts, de com es creen les escoles i com es consoliden, de la formació i la feina dels mestres i de la seva formació. Tot un treball que s'ha fet a través d'un buidatge de documents i imatges que formen part de la història, i que es vol que ajudin a entendre-la.

El cap de l'Arxiu de la UdG, Miquel Casademont, explica que la mostra ofereix documents i imatges de l'Arxiu de la UdG i d'altres centres documentals de la ciutat per donar a conèixer a la gent de les comarques gironines, d'una manera “senzilla, amena i rigorosa”, “la trajectòria i l'activitat dels centres d'ensenyament que durant els darrers cent anys s'han ocupat de la formació dels mestres a la ciutat de Girona i el seu àmbit territorial d'influència”. Una dada que pren més cos si es té en compte que els estudis “regulars” de mestre són els més antics de tots els que s'imparteixen a la UdG de manera continuada. De fet, les escoles normals són les antecessores directes més remotes dels centres educatius que l'any 1991 van constituir la Universitat de Girona.

Tradició de mestres

El 27 de març del 1914, el Ministeri d'Instrucció Pública va crear les escoles normals superiors masculina i femenina a Girona, dedicades en exclusiva a la formació dels mestres. Al maig d'aquell mateix any, els nous centres d'ensenyament iniciaven les seves activitats per tal de preparar i poder iniciar l'activitat acadèmica del seu primer curs (1914/1915) a la tardor. Eren les predecessores del centre creat l'any 1844, només per a la formació dels nois que volien ser mestres. Des d'aquí, i a través de divuit plafons, l'exposició fa una retrospectiva sobre la trajectòria dels centres titulars a través dels antecedents del segle XIX (1844-1913), la creació de les dues normals el 1914 (1914-1930), la normal de la República (1931-1938), les normals del franquisme (1939-1965), la transformació de la normal i els estudis de magisteri en el tardofranquisme (1966-1970), els estudis universitaris de mestre i l'Escola Universitària de Formació del Professorat d'Educació General Bàsica (1971-1991), les diverses seus que ha tingut i, finalment, la integració de l'Escola a la Universitat de Girona (1992-2014).

El centenari, de fet, no és només una exposició, i la UdG i la Facultat d'Educació i Psicologia han preparat un seguit d'actes que s'allargaran durant tot el curs 2014/2015. Aquesta mostra, que s'inaugura avui a dos quarts de set de la tarda, a la seu de la Facultat d'Educació i Psicologia, n'és la primera pedra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.