Educació

Avui més de 120.000 alumnes comencen el curs

Les obres per deixar a punt de les instal·lacions s'han allargat durant tot el cap de setmana

Hi ha 584 alumnes i 152 docents més que durant el curs passat

La Vajol és l'únic centre que no obrirà les portes per falta de nens

El curs 2015/16 arrenca avui per a un total de 120.313 alumnes i 8.310 docents de les comarques gironines. És un inici de curs que, segons les últimes previsions del Departament d'Ensenyament, ha d'estar marcat per la normalitat. Els treballs per tenir les instal·lacions a punt per acollir els alumnes s'han allargat durant tot el cap de setmana i en alguns casos, i tal com ha admès el director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, no estaran enllestits per avui, si bé aquests circumstància no impedirà que comenci puntualment el curs. Concretament, Bayot va esmentar els casos dels instituts Josep Brugulat de Banyoles i els instituts de Sils i de Santa Coloma de Farners. En els tres casos, s'està pendent de la instal·lació d'un mòdul prefabricat, de manera que els centres han hagut d'habilitar, temporalment, altres espais per encabir-hi els alumnes. Bayot va justificar el retard d'aquests treballs adduint que aquest estiu han fet el doble d'actuacions que el passat.

Segons el calendari previst, les portes dels centres educatius s'obriran a 23.746 nens de 3 a 6 anys, 49.229 escolars d'educació primària i 31.157 alumnes d'educació secundària obligatòria. Respecte al curs passat, cal destacar la disminució de 632 infants de P3, una davallada que ha permès reduir el nombre de nens per aula. Segons dades d'Ensenyament, un 93% dels grups de P3 tindran una ràtio de 25 nens o menys. Per contra, el nombre d'alumnes augmenta tant a primària com a secundària obligatòria, amb 465 i 656 estudiants respectivament. De manera que a 1r d'ESO, prop del 87% dels grups tenen una ràtio de 31 alumnes o menys.

El començament del curs també afecta els estudiants de batxillerat –amb 7.529 joves matriculats, un 3% menys que en el curs anterior– i els 8.652 estudiants de cicles formatius de grau mitjà i superior, un 4% més que el curs passat. Globalment, i segons dades d'Ensenyament, en aquest curs hi ha 584 alumnes més que el passat i 152 dotacions més de professorat.

Per comarques, cal destacar la posada en marxa de dos centres nous, molt reivindicats, a la Selva. Són les escoles Sa Forcanera de Blanes i la Benaula de Caldes de Malavella. En l'últim cas, els alumnes començaran el curs als barracons i és previst que a l'octubre facin el trasllat cap al nou edifici, encara en obres.

Al Baix Empordà, la novetat més important és l'entrada en funcionament, amb una estructura modular, de l'escola Vall d'Aro de Castell d'Aro. A l'Alt Empordà cal destacar el tancament, per falta d'alumnes, de l'escola rural de la Vajol, després de vint anys de funcionament i l'estrena, a Vilanant, d'una escola a l'edifici consistorial, que ha estat restaurat. Al Pla de l'Estany, l'escola Camins de Banyoles –la més nova del municipi– s'ampliarà amb un altre barracó.

LES XIFRES

632
alumnes
menys de 3 a 6 anys, un 2,5% menys, són els matriculats en aquest curs amb relació al curs passat.
459
centres
educatius públics són els que avui obren portes. L'única baixa és l'escola de la Vajol, després de 20 anys.

La presència de barracons és crònica en alguns indrets

El concepte de “normalitat” que el delegat d'Ensenyament a Girona fa servir per referir-se a l'inici del curs escolar és discutit per diversos sectors de la comunitat educativa, entre els quals hi ha les organitzacions sindicals i algunes associacions de pares d'alumnes. “El barraquisme no es pot considerar normalitat”, va afirmar recentment un portaveu de CCOO. A pesar de les tres noves construccions que posen en marxa, el nombre de mòduls prefabricats es manté intacte respecte del curs passat perquè se'n continuen posant per obrir centres nous o per fer ampliacions. Se'n treuen 24 d'alguns llocs però se'n posen 17 en d'altres. N'hi ha 310 de distribuïts pel territori gironí, que concentra un 30% dels barracons de tot Catalunya. Hi ha 28 centres educatius que funcionen exclusivament en barracons i en alguns d'aquests casos, la situació ha deixat de ser temporal i ha esdevingut crònica. Són els casos de l'escola Carme Guash de Figueres –on l'AMPA ha expressat el seu cansament després de deu anys en aquesta situació– i l'escola Montserrat Vayreda de Roses, on fa vuit anys que fan classes en mòduls. En aquest últim cas, la Generalitat ha tret a concurs l'obra, que podria estar enllestida l'any 2017.

A més dels 28 centres que tenen només barracons, n' hi ha uns 84 més que en tenen de manera parcial. I el fet és que els mòduls prefabricats són presents d'una manera o altra en 112 casos, la qual cosa representa un 25% dels 459 centres públics de les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia