Societat

Societat

Diàleg amb l’arbre

Ecologisme ·

Una delegació d’indígenes de l’Amazònia “connecta” amb les Gavarres

S’hi fa la pela del suro i una cerimònia de perdó a la natura

Parlar el mateix llenguatge, el de la natura, havent nascut en un poble de l’Amazònia o essent fill de les Gavarres. L’Eloi Madrià explica així l’experiència viscuda ahir al matí a can Vilallonga de Cassà de la Selva amb representants de les cultures indígenes de l’Amazònia, un total de vint-i-dues persones vingudes de l’Equador, Colòmbia, el Perú i el Brasil, les quals participen aquest cap de setmana en el tercer Congrés Internacional d’Ayahuasca que se celebra a Girona i que organitza la Fundació Iceers . L’ayahuasca és un beuratge amb efectes psicoactius i és considerada sagrada per les comunitats indígenes de la selva amazònica, que li atribueixen propietats curatives.

Eloi Madrià concep la pela del suro com un “diàleg amb l’arbre” i així ho va explicar als membres de la delegació amazònica, molt interessats en la tècnica de llevar el suro amb la destral. Un procediment que té com a protagonista l’arbre, del qual parteix tot, explica Madrià. Com a cultura que valora la terra, abans de la pela del suro van celebrar una cerimònia de respecte i agraïment cap a l’arbre i alhora de perdó per “l’ús que en fem”. “Van viure la lleva de l’escorça amb molta emotivitat i sentiment; van quedar impressionats i era una mirada molt honesta”, va assenyalar Madrià. En el moment en què van compartir una amanida de ceba, tomata i bitxo, van intercanviar impressions. Madrià explica que estan al cas del procés. Així, un xaman mexicà va recordar la conquesta imperialista espanyola amb “l’extermini de pobles”.

A la cerimònia hi van participar Fermí Santamaria, president del Consorci de les Gavarres; Martí Vallès, alcalde en funcions de Cassà de la Selva, i Oriol Armet, gerent del Consorci.

La visita a les Gavarres formava part d’un itinerari pel territori amb l’objectiu que “descobrissin la realitat local”, va explicar Òscar Parés, de la Fundació Iceers. “Els volíem connectar amb projectes de conservació i sostenibilitat de la natura.” També van visitar el dolmen de la Cova d’en Daina, a Romanyà de la Selva, i a la tarda els aiguamolls de l’Empordà, on Jordi Sargatal, de Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls, els va explicar la història de lluita i de conservació. Parés va definir els moments viscuts ahir de “connexió absoluta en termes ecològics i de sostenibilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró