Societat

Emprenedors socials

Galetes amb valor afegit

El Rosal, obrador de Tàrrega que fa neules, “teules” i “ventalls”, dona feina a persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables

Va obtenir amb Verkami 200.000 euros per comprar maquinària i ampliar el taller

Tot i les retallades que afecten el tercer sector, ha impulsat un pla de creixement que li permetrà facturar 500.000 euros el 2021

Els “arrugats” representen actualment el 70% de la fabricació total de l’obrador El Rosal

El Lluís és un treballador de l’obrador El Rosal que tenia dificultats per enrotllar neules. Les arrugava i les havia de deixar a les safates, descartades. Els seus companys se les menjaven i, ben aviat, els Lluïsos, com en van començar a dir, es van fer famosos també al restaurant del costat d’aquest taller de Tàrrega. Tothom en volia. “Eren galetes lletges, però boníssimes, així que una botiga de Lleida em va demanar de vendre-les i així va començar tot”, explica Núria Cendoya, gerent del grup juntament amb Mònica Viladot. Van rebatejar el producte amb el nom d’“arrugats” i avui representen el 70% de la fabricació d’El Rosal. L’obrador dona feina a persones amb discapacitat o malalties mentals i altres col·lectius vulnerables. El Lluís és sordmut i tenia poca habilitat amb les mans, però va demostrar el que Cendoya repeteix en les nombroses xerrades que fa a les escoles: “No s’ha de mirar el que no poden fer les persones amb altres capacitats, sinó totes les coses que poden fer.”

L’obrador El Rosal va ser fundat l’any 1920 per Josep Serra. Quan el seu fill es va jubilar, el 2001, es va posar en contacte amb l’Associació Alba, a la qual va proposar continuar amb el petit negoci familiar. L’entitat treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat o malalties mentals de l’Urgell i la Segarra, i la inclusió laboral és un dels eixos principals de la seva feina, així que van acceptar. Serra els va ensenyar l’ofici, els va passar la fórmula centenària de les seves galetes i ells van començar a treballar a les instal·lacions de l’associació, on van muntar un obrador. Actualment, tenen vuit treballadors, que, ajudats per un monitor, fabriquen 16.000 quilos de galetes a l’any, entre neules, “arrugats”, “ventalls”, “teules”, “tulipes”, “teules” i “cubanitos”. Per Nadal, quan la feina es multiplica, l’equip s’amplia fins als 22 empleats.

Fa ja sis anys, El Rosal va ser una de les cent companyies de tot l’Estat escollides per formar part del projecte Momentum, impulsat per Esade i el BBVA per ajudar empreses socials a créixer i ser rendibles. D’entre les quals, el programa va ajudar a finançar les cinc que tenien més projecció de futur. La firma, amb seu a Tàrrega, va ser seleccionada. Per aconseguir quadrar números, l’obrador necessitava maquinària nova i traslladar-se a un espai de l’associació amb més superfície. “Ens calien 200.000 euros –explica Cendoya– i al final vam decidir no anar a la banca, sinó fer un Verkami i oferir títols participatius.” Ho van aconseguir. A 500 euros per títol i un interès del 2%, van engrescar prou gent per tenir els diners suficients per tirar endavant el pla d’expansió. “Són gent que prefereix tenir els diners aquí que al banc, perquè sap que així està donant suport a un projecte social”, relata.

Amb el coixí del Verkami, els fabricants d’“arrugats” també han impulsat l’àrea de comercialització. Des del 2016 tenen un packaging nou, “més modern i fresc”. Com que volen competir en qualitat i sabor amb qualsevol altre fabricant, el grup va debatre si posava en relleu la seva feina a favor de la inclusió laboral o deixava que les galetes parlessin per si mateixes. Finalment van decidir explicar en l’embolcall qui fa les neules i els “ventalls” per “dignificar la feina d’aquests col·lectius”.

Època de retallades

Com explica Cendoya posant com a exemple La Fageda però deixant clar que són molts els projectes d’aquest tipus, “el món social ha fet una aposta clara per l’artesania gastronòmica de qualitat”. De tota manera, aquestes entitats estan patint. Dincat, l’associació que n’aplega més de 300, adverteix que perillen 10.000 llocs de treball a Catalunya, perquè ha augmentat el salari mínim, però baixen les subvencions que reben per ajudar a pagar els sous de les persones amb discapacitat. “Cal tenir en compte –recorda la gerent d’El Rosal– que entre aquest col·lectiu hi ha baixes laborals importants i el suport tècnic és molt més gran.” La seva empresa preveu facturar d’aquí a dos anys 450.000 euros, però recorda que han estat “molts anys sense guanyar diners” i lamenta que “moltes altres entitats hauran de tancar”.

16.000
quilos
de galetes a l’any fabrica la marca El Rosal.
8
treballadors
té la firma, amb seu a Tàrrega.
22
empleats
arriben a ser durant la campanya de Nadal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia