Societat

JOSEP PALLÀS

BOMBER SUPERVIVENT DE L’INCENDI D’HORTA DE SANT JOAN DEL 2009

“He après a estimar aquesta professió”

“Veure la cara més fosca d’una professió tan maca t’ajuda a prendre consciència del risc”

“Els demano que no pensin en polítiques a quatre anys vista, sinó a trenta”

Als nois que van provocar el foc només els demano que es perdonin ells mateixos.

Avui fa exactament deu anys que un tràgic incendi a la muntanya dels Ports a Horta de Sant Joan (Terra Alta) segava la vida de cinc dels millors bombers de les unitats GRAF. Un canvi de direcció sobtat i imprevisible del vent va sorprendre desenes de bombers que treballaven en l’extinció i que es van veure atrapats pel foc, envoltats de flames, en un dels episodis més greus viscuts mai en un incendi. L’anàlisi exhaustiva de la seqüència del foc dirigida per l’inspector dels GRAF, Marc Castellnou, va permetre concloure que l’accident va ser fruit d’un cúmul de situacions imprevisibles que van superar el dispositiu d’extinció. Les lliçons apreses a Horta i recollides pels mateixos GRAF s’han convertit en un manual internacional per prevenir situacions similars, i han convertit els bombers catalans en un referent mundial en matèria de seguretat, estratègia i coneixement. Deu anys després de la tragèdia, la justícia encara ha de fer seure al banc dels acusats els dos joves confessos d’haver provocat el foc mortal del qual només un dels components de la unitat GRAF va poder salvar miraculosament la vida, no sense patir cremades en un 70% del seu cos. Josep Pallàs és el supervivent d’Horta que ha refet la seva vida i avui és un exemple de superació per a moltes persones que han patit en la pròpia pell una tragèdia que ha marcat la seva vida..

Com es troba?
Bé físicament i anímicament. I amb el cap a lloc, perquè després de la recuperació física vaig començar la psicològica, que és tant o més important. Parlar del tema m’ha ajudat a curar-me.
Quin record li queda de l’accident?
Molts. De quan vaig posar-me a córrer pel mig del foc, de veure que els companys no hi eren... I quan em vaig assegure en unes pedres a esperar que em vinguessin a rescatar.
Tornaria a fer el mateix que va fer si es veiés atrapat pel foc?
La meva reacció va ser impulsiva. Vaig córrer a la deriva i em va salvar la sort. El que sí que tinc clar és que ens vam refugiar en una zona que ens va semblar segura i que després s’ha demostrat que no ho era.
Què ha après de l’accident?
N’hem extret moltes lliçons que ara circulen pel món i han ajudat a prevenir accidents similars. La primera lliçó que hem après és que és bo parlar-ne, afrontar la realitat, fer-se preguntes i trobar respostes. Veure la cara més fosca d’una feina tan maca t’ajuda a prendre consciència del risc.
S’ha superat la crisi de confiança interna que va generar l’accident al cos de Bombers?
Jo crec que sí, a tots nivells. Ens ha costat molt aixecar el cap, però la majoria de bombers han pres consciència que la confiança és bàsica per poder treballar amb la màxima seguretat. Fer de bomber no és el mateix que ser bomber, que implica convicció i compromís. I som majoria els que pensem així.
La polèmica comissió d’investigació del Parlament va servir d’alguna cosa?
Per qüestionar la feina dels bombers i poca cosa més, perquè de les millores que es van prometre en les conclusions, poca cosa s’ha fet. Jo demano als polítics d’ara, que no són els que hi havia llavors, que escoltin més i tinguin confiança en els seus professionals, i que pensin a aplicar polítiques no a quatre anys vista, sinó a trenta anys.
Quan va decidir continuar sent bomber?
M’he sentit tan acompanyat pels companys, tan cuidat, que no tenia cap sentit deixar la feina que m’agrada. Gràcies sobretot al Marc Castellnou, he après a estimar i fer estimar aquesta professió.
Guarda algun rancor a algú?
De cap manera, ni tan sols als nois que van provocar el foc. Només els demano una cosa: que es perdonin ells mateixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia