Societat

JORDI TORRENT

GERENT DE “SASTRES PAPERERS”, EMPRESA DEDICADA A LA FABRICACIÓ DE PAPER ARTESANAL

“Fem paper amb llavors que una vegada utilitzat es pot plantar”

Fa cinc anys que fabriquen paper artesanal de tot tipus i per a tota mena de clients però la seva aventura és una continuació de la que va iniciar Antoni Sardà a començament dels vuitanta

Què vol dir paper artesanal?
Vol dir acabar amb l’esquena adolorida i els braços plens de pasta. Si no és així és que estàs fent una altra cosa. El paper artesanal és el que es fa a la tina. L’única intervenció mecànica es la pila holandesa i la premsa. Entre en Diego i jo movem diàriament a mà unes quatre tones i mitja de material. El que diferencia el paper artesanal de l’industrial, i que és el que valoren els artistes, és que transmet una personalitat.
No hi ha dos papers iguals?
Dos artesans no fan el mateix paper, cadascú inclou la seva personalitat. El paper artesanal és un producte amb ànima. Fer paper és un gest i mai el faràs de manera idèntica. Es pot valorar de diferents maneres però el que el fa especial és això.
Amb quina matèria treballen?
Nosaltres utilitzem el que s’anomenen fibres nobles, bàsicament cotó i lli. També treballem amb altres fibres, com ara la yuta, l’espart i el cànem. Sovint fem paper a partir de draps, que és com tornar a reciclar-los, ja que provenen de cotó i fibres vegetals.Texans, saques velles i draps de tota mena que ens passen els amics. En alguns casos transformem altres fibres vegetals com el margalló. Quan fem paper per treballar-hi directament a sobre fem una barreja del 70% de cotó i el 30% de lli. El lli li dona duresa, mentre que el cotó li dona esponjositat. Quan es tracta de paper per a obra gràfica no hi posem lli, només cotó, perquè sigui més permeable a l’acció de la planxa. Això és en termes generals però llavors cada artista et demana les seves particularitats.
Molta diversitat?
Fem un producció estàndard, que és la que venem a les botigues especialitzades en belles arts, i després fem el que calgui per encàrrec, amb la combinació i la forma que vulguin. Fem papers amb perfils, de tres dimensions. També hi ha particulars que ens fan encàrrecs, com ara un restaurant de Barcelona que volia les targetes amb paper fet amb els llençols de l’àvia. Cartes per a menús, etiquetes per a uns determinats pantalons de Galícia que volien que féssim amb algues o una marca de vi ecològic que volia les etiquetes amb paper fet amb les restes de la poda i fins i tot hem fet llibretes amb cànem, amb la brancada de la planta de marihuana. Les possibilitats són infinites. El que oferim nosaltres en l’àmbit industrial és impossible per rar o per les reduïdes quantitats que demanen. També fem paper amb llavors que una vegada utilitzat es pot plantar.
Ho he entès bé?
És un paper que porta llavors de tot tipus, com ara camamilla, pastanagues, tomata i cogombre, i que es pot transformar en plantes. Busquem sobretot llavors molt petites perquè no portin problemes a la impremta. El cogombre va ser un excepció que ens van demanar per a una marca de ginebra.
Per què serveix el paper plantable?
Ara és probablement el producte que més treballem i va destinat a campanyes de comunicació. Treballem amb una gent de Madrid que ens el distribueix en exclusiva. El seu lema és “papel de usar y plantar”, res de tirar. Amb aquest fan convits de casaments i coses similars. Volen transmetre un missatge, que protegeixen un ofici artesanal i que són escrupolosos amb la sostenibilitat.
Els que us guanyeu la vida amb les mans ho teniu fotut?
Per això s’agraeixen iniciatives com les d’aquesta gent que estan sempre a la cresta de l’onada. Cal aprofitar les oportunitats. També fem un tipus de paper amb cotó orgànic. En Santi, de Santa Cristina, va contactar amb uns agricultors del Brasil que estaven disposats a recuperar algunes varietats perdudes de cotó en un projecte de comerç just. Ell fa tota la traçabilitat del producte i nosaltres li comprem el rebuig. Ell ven fil, teixit i alguna peça de roba. Amb el subproducte fem paper.
Quanta gent treballa a Sastres Paperers?
Actualment som tres, la Mamen, en Diego i Jo. Ara celebrarem els cinc anys i tenim molts projectes al cap, entre d’altres intentar la rehabilitació d’aquest edifici de la Farga, un projecte en què el Centre d’Estudis del Pla de l’Estany també està implicat. Nosaltres som una continuació del treball iniciat el 1983 per Toni Sardà amb el molí paperer Aquari. Quan la crisi va obligar a tancar portes ens vam proposar mantenir l’activitat com fos cercant ajudes a tot arreu i a partir d’aquí vam tirar endavant l’aventura de Sastres Paperers, en què en Toni es manté al marge per jubilació.
El paper artesanal és car?
Un foli mida A4 de 260 grams pot sortir a l’entorn d’1 euro. La competència ens ve d’Àsia, treballen amb uns preus impossibles. Nosaltres ho compensem amb un compromís absolut amb la qualitat del producte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona