Societat

Ábalos assegura que el capità de l’Open Arms no pot demanar asil per als menors rescatats

L’ONG catalana demana a l’ambaixada espanyola a Malta asil per als 31 menors rescatats

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat que el capità del vaixell humanitari Open Arms “no té capacitat jurídica” per demanar asil per als 31 menors rescatats al Mediterrani, com va fer aquest dimarts davant l’ambaixada espanyola a Malta.

“El capità del vaixell no té aquesta capacitat ni aquesta potestat, no li correspon poder exercir aquesta funció, entenc que per seguir mantenint la qüestió viva pot ser un argument, però no té aquesta capacitat jurídica”, ha assegurat Ábalos a Telecinco.

El capità de l’Open Arms, Marc Reig, ha sol·licitat a l’ambaixada espanyola a Malta que doni asil als 31 menors rescatats a alta mar que hi ha actualment al vaixell donat que, al seu entendre, els menors reuneixen els requisits per ser reconeguts com a refugiats”. I, per això, ha demanat a l’ambaixada que tramiti el procediment d’asil de manera urgent i designi un port per al seu trasllat.

El ministre espanyol ha volgut aclarir en aquest sentit que l’Open Arms no ha demanat dirigir-se a un port espanyol i ha opinat que les últimes accions del vaixell humanitari “són per pressionar al govern d’Itàlia perquè compleixi aquesta labor humanitària”.

“A nosaltres no ens ha demanat cap port per desembarcar, no ens havia compromès al govern espanyol fins ara”, ha insistit Ábalos, qui ha recordat que el vaixell “té bandera espanyola” i que ha practicat rescats encara que “no tenia despatx per a això”.

El ministre de Foment ha assenyalat que no li sembla bé “que es comprometi la reputació d’Espanya” en matèria de salvament, quan és “un país que està compromès” amb els valors de la solidaritat, com posen de manifest els 806 rescats de persones que s’han realitzat aquest mes d’agost i els més de 50.000 l’any passat.

“Ens irrita profundament i ens desagrada veure la situació tan inhumana que estan vivint aquests refugiats o migrants salvats en el mar, però cal dimensionar el problema perquè aquesta acció puntual no és el problema, sinó els corrents migratoris importants”, ha asseverat.

Ábalos ha recordat que “el dret del mar, el dret internacional exigeix que un salvament es practiqui en el primer port pròxim i segur, i sens dubte li correspon a Itàlia i si hagués estat a Espanya, ho faríem”.

“Hi ha una realitat aquí que és la que cal abordar realment i tenir al cap que darrere d’un salvament hi ha una realitat més complexa i no recordar-nos d’aquest drama quan es produeixen aquestes situacions”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia