Societat

La Casa de la Paraula

És l’anima de la vida cultural colomenca, un espai obert a totes les musses, per on desfilen artistes locals i forasters amb exposicions que l’han convertit en una referència per a la comarca

La Casa de la Paraula s’ha convertit en l’eix de la vida cultural colomenca. Està situada al centre neuràlgic de la ciutat, al carrer del Prat i a pocs metres de la plaça Farners, a l’antic edifici de Can Gironès, un immoble de tres plantes construït l’any 1904 que l’Ajuntament va comprar l’any 2000 per 50 milions de les antigues pessetes. Les obres de remodelació, que pràcticament han estat integrals a l’interior conservant la façana, van començar l’any 2008, es van executar en dues fases i van quedar enllestides el juny del 2012. El cost d’aquest rentat de cara va pujar als 2 milions d’euros, que van ser finançats amb aportacions del Ministeri de Foment, de la Generalitat, de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament. L’edifici, d’inspiració renaixentista i tendència neogòtica, val per si mateix una visita. Consta de planta baixa i dos pisos. La façana, simètrica, està estructurada en tres cossos verticals, el central sobresortit i recobert de pedra artificial. Aquest cos central presenta un finestral amb balcó, ornamentat amb columnes i guardapols esculpits, i una galeria superior. La cornisa té ràfec prominent sostingut amb mènsules.

El nou museu i centre cultural va néixer com un equipament a disposició dels artistes colomencs; un espai per mostrar la seva obra, ja sigui d’arts plàstiques o de temes relacionats amb la paraula. L’exposició inicial no ho podia deixar mes clar: una retrospectiva de Josep Beulas, el pintor colomenc nascut fa gairebé un segle al mateix carrer del Prat, que es va mostrar enormement il·lusionat de veure com es recuperava un dels edificis de referència del paisatge de la seva infància. Beulas, la poètica dels paisatges va arrencar la singladura d’aquest equipament amb 32 quadres de les diferents èpoques de l’artista, que ens va deixar a l’agost del 2017, poc abans d’abraçar el segle de vida. Aquest equipament es pot considerar com una part del llegat que Beulas ha deixat als seus veïns, atès que, malgrat residir a Osca des de feia anys, va donar suport al consistori i va aconsellar fins i tot la compra de Can Gironès. Aquest any, la Casa de la Paraula i el Centre d’Art i Natura d’Osca van organitzar una exposició, Últim Beulas, per mostrar els darrers treballs de l’artista.

El 12 de febrer del 2011, poc abans de la inauguració de l’equipament, es va signar el document de cessió del llegat del poeta Joan Vinyoli i Pladevall a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Els tres fills del poeta, Joan, Albert i Raimon Vinyoli Sastre, confiaven a la capital de la Selva un fons bibliogràfic i documental de gran importància per a l’estudi de l’obra del poeta Joan Vinyoli en el context cultural i intel·lectual que va emmarcar la seva vida.

L’Espai Vinyoli, un dels centres d’interès de la Casa de la Paraula, recrea l’univers del poeta barceloní, amb una forta vinculació a la capital selvatana, on passava els estius de la seva joventut. La natura que envolta el municipi va tenir un paper clau en la configuració de la seva sensibilitat poètica. En tan poc espai, hi és gairebé tot, des de les figuretes de gall que col·leccionava (“en caure el vespre he encès el meu galliner preciós, fogar vermell”, escriurà) o la seva taula de treball –incloent-hi el jersei i la vella màquina d’escriure Continental–, fins als esborranys i manuscrits dels poemes, les primeres edicions de tots els seus llibres, fotografies, cartes, dibuixos i, fins i tot, de regal, la veu del mateix Vinyoli dient Domini màgic a través d’un aparell interactiu que ofereix també l’opció d’escoltar altres poemes, cantats per Maria del Mar Bonet, musicats per Toti Soler o llegits per Anna Maluquer. L’espai, creat pels artistes Josep Mañà i Isabel Banal, permet descobrir diversos elements de la seva cosmogonia poètica, el suro, la raqueta de tennis, els galls... També podem contemplar el mobiliari original del seu despatx –la taula, la cadira, les pintures, el llum, una selecció de la seva biblioteca, primeres edicions dels seus llibres, etc. La tria de poemes que acompanyen aquest viatge iniciàtic l’ha feta el biògraf de Vinyoli, Pep Solà.

La Casa de la Paraula, l’ànima de la vida cultural colomenca, un espai obert a totes les musses, per què desfilen artistes locals i forasters sense limitacions de nacionalitat. La qualitat i quantitat d’exposicions fa que transcendeixi el marc local i s’hagi convertit en una referència per a la comarca.

Paraules nocturnes

El Festival Paraules Nocturnes es va iniciar l’any 2005 amb la idea de gaudir de la poesia, la música i les arts escèniques tot descobrint espais singulars del municipi. Aquest festival es fa els divendres del mes de juliol i la seva programació acull espectacles vinculats amb la poesia, la música i les arts escèniques. Ja fa catorze edicions que anima gratuïtament els estius colomencs i en què la Casa de la Paraula té un paper destacat. El festival està organitzat per Òmnium Selva Interior i l’Ajuntament de Santa Coloma.

Domini Màgic

El Festival Domini Màgic de Poesia es va estrenar amb l’Any Vinyoli, el 2014, i des de llavors ha volgut ser més que un homenatge. Organitzat per la càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona, té la voluntat de recordar i donar a conèixer l’obra literària d’un dels poetes més importants de la literatura catalana contemporània. Els nous poetes veuen en Vinyoli una nova manera de fer poesia, més íntima perquè en els seus versos dona sentit a moltes coses que, possiblement, a molts els passen desapercebudes.

La sisena edició, celebrada l’abril passat, s’ha vist completada amb una gran quantitat d’actes paral·lels amb la figura de Joan Brossa com a eix central i la Casa de la Paraula com a edifici de referència per a un festival que, tot i la seva joventut, no deixa de créixer dia rere dia, manifest claríssim de la vitalitat que manté la poesia catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia