Societat

Marín: “L’ordre és que no paguin res a Endesa”

La presidenta de la Diputació de Barcelona diu que el món local pot estar tranquil

Dona per fet que la Generalitat és qui assumirà una part del deute per pobresa energètica

Els ajuntaments poden estar tranquils i tenen instruccions de no pagar res a Endesa. Així ho va transmetre ahir la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, als alcaldes i regidors convocats per tractar sobre el contingut de la carta que la companyia elèctrica va enviar en ple agost als ajuntaments amb la intenció d’eixugar el deute acumulat de les famílies més vulnerables que no poden pagar la llum. “No ens pertoca, quan els municipis són els que en temps de crisi han estat al costat dels veïns. Una part del deute l’ha d’assumir l’administració competent en serveis socials, que és la Generalitat”, assenyalava Marín davant els mitjans moments abans de la reunió.

Tot i així, la presidenta de la Diputació no va entrar a valorar quin percentatge hauria d’assumir cada part després que l’empres llancés la proposta que es cofinancés el deute acumulat que hi ha a Catalunya en pobresa energètica i que, segons dades de la mateixa companyia, és de 21 milions d’euros. Segons es va exposar ahir en la trobada amb els alcaldes, uns 15 milions d’euros correspondrien a famílies de municipis de la demarcació barcelonina. Marín va reclamar una resposta unitària i que la Generalitat lideri una solució parlant amb les empreses i establint les “regles del joc” amb què es treballarà a partir de la signatura d’un conveni en què s’especifiqui quin és el deute que ha d’assumir cada part. “Ajudarem a fer que es pugui signar aquest conveni”, hi va afegir Marín, que no va obviar el to “amenaçador” de la carta rebuda pels ajuntaments –uns 400– dels municipis on els usuaris que no poden pagar la factura de la llum per la seva situació de vulnerabilitat tenen entre tots deutes superiors als 10.000 euros amb la companyia. Marín va assegurar que la companyia es va equivocar en la forma i que en tot cas hauria d’haver enviat la carta a la Generalitat, perquè és qui té les competències. Per això, segons va explicar, va traslladar als responsables de l’empresa el neguit per part de molts alcaldes.

La Diputació de Barcelona té constància que algun municipi petit, davant la carta amenaçadora de l’empresa, que els exigia buscar una solució abans de l’1 d’octubre, ha pagat la part que li reclama Endesa. Marín va reclamar no actuar de forma unilateral perquè la solució serà conjunta. D’altra banda, Marín va criticar que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, parlés dels 26 milions transferits des del 2015 als ajuntaments per a pobresa energètica quan aquestes partides, segons Marín, han servit per afrontar “totes les cares de la pobresa”.

LA XIFRA

400
són els municipis als quals Endesa ha enviat la carta perquè el deute dels usuaris supera els 10.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia