Societat

Els mediadors nocturns a Girona fan disminuir les conductes incíviques

L’informe final de la prova pilot, que es va fer entre el març i el juny passat, destaca la col·laboració dels locals i la millora de la comunicació entre les parts

Els mediadors nocturns van fer disminuir les conductes incíviques a la ciutat de Girona durant les setmanes que va durar la prova pilot que es va fer la primavera passada. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe final fet per l’empresa responsable i que acaba de rebre el consistori, segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana. Tot i que no s’hi aporten xifres concretes, Plana explica que van disminuir “tant les trencadisses de gots i de mobiliari urbà com els crits i aldarulls, i també les miccions”. La regidora subratlla que “s’ha aconseguit fer més compatible l’oci nocturn amb el descans dels veïns” i deixa clar que “no es pot dir que no n’hi ha hagut ni una, però ha baixat el nombre de queixes”.

Plana explica que l’informe fa “una valoració favorable” de l’experiència i remarca que “ha servit per acostar posicions entre les dues parts”, recordant que l’objectiu era, sobretot, “fer pedagogia”. En aquest sentit, Plana detalla que l’informe subratlla “la col·laboració dels locals” i les “sinergies entre aquests” assolides, quan “fins ara, cadascú anava pel seu compte”. En aquest sentit, assenyala que “se’ls ha fet partícips de trobar solucions i mecanismes per garantir un oci nocturn de qualitat”. Un altre dels aspectes que s’han millorat, segons conclou l’informe, és la “comunicació”, amb la creació d’un “espai de diàleg” entre tots els agents: veïns, usuaris, vigilants i responsables dels locals. Una altra tasca dels mediadors ha estat “parlar molt amb els joves” per potenciar el comportament cívic.

De març a juny

La prova pilot dels mediadors nocturns, que actuaven cada dijous i divendres de la una a les sis de la matinada, va estar en marxa del 21 de març al 8 de juny. Segons Plana, es van triar aquestes dates perquè eren després de les vacances de Setmana Santa i abans dels exàmens dels estudiants. Els patrullatges dels mediadors es van centrar sobretot en zones on coexisteixen més negocis d’oci nocturn i habitatges, com ara el sector dels carrers Bonastruc de Porta i Figuerola, la gran via de Jaume I, el carrer Francesc Eiximenis i la plaça de la Independència.

LA FRASE

Han baixat les conductes incíviques i s’ha aconseguit fer més compatible l’oci nocturn i el descans
Glòria Plana
regidora de promoció econòmica de l’ajuntament de Girona

Pendents d’una reunió de valoració

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana, explica que, una vegada han rebut l’informe final de la prova pilot dels mediadors nocturns, la seva intenció és convocar, properament, una reunió amb tots els agents implicats per tal de fer una valoració final de l’experiència “i a partir d’aquí marcar quin és el camí a seguir”.

La regidora assenyala que una de les opcions és incrementar la policia en la franja horària en què s’ha detectat que es produeixen més aldarulls, que és entre les dues i dos quarts de tres de la matinada, coincidint amb el moviment de gent pel tancament d’algun tipus de bars.

Un altre dels temes que caldrà tractar, segons avança Plana, és si calen més accions de sensibilització entre els joves per potenciar els comportaments cívics en horari nocturn, després d’haver vist l’èxit de la iniciativa dels mediadors nocturns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia