Societat

La recreació més nombrosa del Gran Dia de Girona

La ciutat reviu per dotzè any els setges napoleònics, amb més del doble de recreadors que en edicions anteriors

Hi assisteixen centenars de persones

Girona reviu aquest cap de setmana per dotzè any els setges napoleònics de què va ser objecte la ciutat el 1808 i el 1809, i aquest cop les recreacions estan sent més lluïdes que mai, ja que hi participen el doble de recreadors que en edicions anteriors. En concret, segons l’Associació Girona 1809, promotora de l’esdeveniment, hi ha fins a 270 recreadors, procedents de set països, entre els quals destaca –per la seva llunyania– Ucraïna.

El Barri Vell, doncs, es va convertir ahir de nou en escenari de recreacions històriques de batalles i de concentracions i desfilades de tropes participants en els setges que es van viure a principis del segle XIX a la ciutat. Pel que fa a la recreació del campament napoleònic, es va muntar per cinquè any consecutiu durant el matí al parc de les Ribes del Ter. Avui al matí es reobrirà de nou, i al migdia s’hi farà, a més, la recreació d’una batalla per homenatjar l’heroi català Joan Clarós. Una de les novetats d’enguany ha estat el plànol del Gran Dia de Girona, exposat al campament.

Gran Dia

L’acte principal de la XII Festa dels Setges de Girona va ser ahir a la tarda, amb la recreació al cor del Barri Vell de la batalla del Gran Dia de Girona, pocs dies abans que se’n compleixin 210 anys. Centenars de persones van assistir a la recreació, que va tenir com a punt d’inici i final la plaça Sant Domènec. A dos quarts de sis, s’hi va fer la presentació dels participants i a partir de les sis va començar la recreació de la batalla, que va arrencar amb la sortida simultània de tropes des de la plaça Sant Domènec i la placeta Maria Laffitte. Un dels primers punts de la batalla va ser al llarg del passeig Arqueològic; més tard, l’epicentre del combat es va centrar a la plaça dels Apòstols i en el tram final es va tornar a la plaça Sant Domènec per a la batalla final. La recreació commemora els fets del 19 de setembre del 1809, quan l’exèrcit francès va provar de fer l’assalt definitiu a Girona després de mesos de setge implacable. Com recorda l’Associació Girona 1809, l’artilleria va obrir pas a les muralles i l’exèrcit invasor va entrar a la ciutat per primera vegada, però “la determinació i el braó dels defensors va aconseguir rebutjar-los i va fer fracassar la incursió contra tot pronòstic”.

Els actes d’ahir a la tarda havien començat a les cinc amb activitats a la rambla de la Llibertat.

LA XIFRA

270
recreadors
van participar ahir en la XII Festa dels Setges de Girona, més del doble que en edicions anteriors.

Homenatge a la bandera de la Croada Gironina

La commemoració dels setges napoleònics a la ciutat de Girona va començar al matí: primer, al campament al parc de les Ribes del Ter i, a partir del migdia, amb la desfilada dels participants pel Barri Vell. La desfilada va passar per llocs tan cèntrics com la plaça Sant Feliu, el carrer Calderers, el carrer Ballesteries, els Quatre Cantons, el carrer Argenteria, la Rambla, la plaça del Vi, el pont de Pedra i el carrer Santa Clara, fins a acabar a la plaça de la Independència, on es van fer el parlament final i les salves.

Aquest any, a més, en la parada a la plaça del Vi es va aprofitar per recollir a la Sala Ferran Agulló la rèplica que l’historiador David Vivó ha fet de la bandera de la Croada Gironina i per presentar-la públicament. L’Associació Girona 1809 ha explicat que ha subscrit convenis amb l’hotel Ultònia i la Sala Ferran Agulló per tal que hi exposin les banderes del regiment Ultònia i de la Croada Gironina durant tot l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia