Societat

NANCY BABIO

RESPONSABLE DEL GRAU DE NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA A LA URV

“Qui fa esport i vol millorar el nivell es posa en mans d’un dietista”

La URV ha elaborat la primera guia de composició dels suplements de nutrició esportiva, una base de dades pionera que desglossa i analitza prop de dos mil productes

Begudes isotòniques, gels energètics, barretes, batuts estimulants o recuperadors... la mostra és extensa. L’ampli ventall de productes que es comercialitzen per satisfer les necessitats dels esportistes ha desembocat en una muntanya d’informació que, sovint, es fa difícil de pair. Alumnes del grau de nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han elaborat la primera base de dades sobre la composició de suplements de nutrició esportiva i l’han batejat amb el nom de Sports Base. La principal novetat és que no hi havia cap estudi així?
Sí, exacte. El sector de la nutrició esportiva ha fet un auge notable, qui fa esport i vol millorar el nivell i el seu rendiment es posa en mans d’un dietista nutricionista. Amb aquest estudi, donem al nutricionista l’eina que necessita per saber la composició nutricional dels suplements de nutrició. Pensem que, en l’àmbit dels professionals, és una eina essencial.
Quants productes inclou aquesta guia?
Analitza 89 marques i gairebé 2.000 productes.
És encertat pensar que trobem diferents presentacions però que, al capdavall, la composició acaba sent la mateixa?
Una barreta energètica té una composició nutricional i un gel de glucosa en té una altra de totalment diferent. I la utilitat de cada producte també serà diferent. Depèn del tipus d’esport que facis i de la intensitat, necessitaràs una cosa o l’altra. Per això diem que conèixer la composició de cada producte és clau per al dietista nutricionista.
En realitat, per a qui és essencial és per a l’esportista.
El beneficiari del producte és l’esportista, però el seu rendiment es veurà afavorit si qui el guia adequadament és un nutricionista. La guia té una funció i un ús específic, està adreçada als professionals de la dietètica.
Conec més d’un esportista que fa activitat física amb assiduïtat i que diria: “A mi un nutricionista no m’ha d’ensenyar res.” I, també, podria presentar-li uns quants ciclistes de diumenge al matí pels qui el millor isotònic és dins d’un porró.
Això no ho podem desterrar, però pensem que és important que els consells sobre alimentació sempre els doni un professional que té els coneixements i la formació adequada.
És essencial prendre suplements alimentaris si es practica esport?
Depèn de l’esport que es practiqui i de la intensitat amb què es faci. Si tu surts a fer bicicleta i t’hi estàs quatre hores, si no uses aquests suplements serà difícil que mantinguis els nivells de glucosa. I, la glucosa, la necessites perquè és la teva font d’energia. Ara bé, això no vol dir que la suplementació sigui indispensable sempre, en tots els casos. Si fas esport i no t’hi estàs més d’una hora, és possible que no ho necessitis. No es pot generalitzar.
A partir de quin moment es fan necessaris aquests suplements?
Es fa difícil de dir, hi ha un munt de variables que cal tenir en compte. Per això dic que cal posar-se en mans d’un professional, que avaluï quin tipus d’entrenament fem i el grau de preparació de cadascú.
L’ús de suplements té més a veure amb un tema de rendiment que amb un tema de salut?
Sí, generalment es prenen perquè es busca millorar el rendiment, per poder mantenir la intensitat física quan l’activitat s’allarga en el temps. Ara bé, si fa molta calor i et poses a fer esport i optes per no beure res, a part del fet que no arribaràs enlloc, t’estàs exposant a tenir una deshidratació. Per definició, els suplements nutricionals són productes alimentaris que tenen per finalitat complementar la dieta. Normalment són concentrats de nutrients. Tenen incidència en el rendiment però també ajuden en la fase de recuperació.
Després de fer l’estudi, està en disposició de dir si hi ha algun producte o format que sigui més eficaç que els altres? Algun que actuï de manera més ràpida?
No. Hi ha diversos productes que tenen unes característiques específiques amb relació a la quantitat de proteïnes o carbohidrats, però no podem dir que n’hi hagi un que vagi més bé que un altre. La diferència de presentacions és per facilitar-ne l’ús, en funció de la pràctica esportiva que s’estigui fent.
Poden ser contraproduents?
La nostra taula inclou un apartat d’al·lèrgens, perquè hi ha una alta quantitat de persones que tenen intoleràncies.
I quin efecte tenen quan els prenen persones que no els necessiten?
Són productes que tenen sucres, per tant el seu efecte serà el mateix que si et prens una beguda ensucrada. Alguns s’han popularitzat perquè el màrqueting de les empreses és molt potent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia