Societat

El món universitari clama “prou” a l’ofec econòmic

Els vuit rectors dels centres públics exigeixen, en un acte reivindicatiu conjunt, recuperar els nivells d’inversió del 2010

El sector exposarà la precària situació que passa al vicepresident Aragonès

Els rectors de les universitats no es pot dir que siguin personalitats que tinguin la queixa per norma. O ni tan sols per costum. Potser per això veure’ls tots junts ahir a la tarda, en un acte marcadament de protesta, i sobretot escoltar el que allà van arribar a dir i relatar, denota que el seu malestar és més que patent. Denuncien que pateixen una situació de constrenyiment econòmic per una disminució del finançament de la Generalitat que s’arrossega des de l’època de les retallades. I demanen revertir-ho, de manera immediata, perquè la “supervivència” del sistema “està en joc”, segons el seu diagnòstic.

Els vuit rectors i rectores de les universitats públiques catalanes –Josep Anton Planell ( UOC ), Quim Salvi ( UdG ), Jaume Casals ( UPF ), Margarita Arboix ( UAB ), Joan Elias ( UB ), Francesc Torres ( UPC ), Jaume Puy ( UdL ) i María José Figueras ( URV )– van presidir l’acte, celebrat en un espai tan distingit com el paranimf de la UB, i en el qual van participar representants de tots els estaments del món acadèmic. Dues anècdotes, o detalls, de la posada en escena, ajuden a entendre el perquè de tanta queixa. La calor va ser sufocant perquè la UB, ara mateix, no pot pagar el mig milió d’euros que costa posar aire condicionat a la seva estança noble. I un altre exemple. Les dades, essencialment econòmiques, amb què es va il·lustrar els presents, eren amb prou feines visibles a vint metres. El projector no donava per a més. I tampoc hi ha prou caixa per a un de nou.

El resum de la situació està condensada en un manifest que l’ Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) va redactar ja al juliol i que la rectora de l’URV, María José Figueras, va llegir ahir en public. A més de recalcar la importància estratègica que tenen els centres d’ensenyament superior –generen 60.000 llocs de treball directes, un 1,7% del PIB català i cada euro que s’hi inverteix té un retorn que multiplica per quatre aquesta xifra–, el text reitera que tot aquest engranatge està en una situació crítica per la falta d’inversió sostinguda –d’un finançament global del govern català de 908 milions d’euros l’any 2009 es va passar a 766 el 2017–, un envelliment “progressiu i greu” de les plantilles –en el cas del personal docent i investigador, hi ha mitjanes que ja voregen els 60 anys–, dificultats d’accés pel cost de les matrícules i un grau d’autonomia cada cop “més mediatitzat i amb una creixent burocràcia i activitat normativa que resta capacitat d’actuació”. Enfront d’això, en el manifest demanen un pla de xoc a la Generalitat per destinar 900 milions d’euros –els mateixos que el 2010– al sistema l’any vinent. El 2022, la xifra hauria d’arribar als 1.300 milions. Igualment, també es vol un pla d’inversions “per fer front a la renovació i actualització de les infraestructures i equipaments docents i de recerca per al període 2020-2022”. La seva dotació hauria de ser de 100 milions d’euros anuals. Reduir de manera progressiva les taxes i preus universitaris, fins arribar a un descens del 30%, és una altra demanda troncal, ja que el seu augment sostingut en els darrers anys ha estat la fórmula més a mà per corregir la falta d’inversió pública.

La de més diners, serà la principal reclamació que els rectors faran avui al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió que ja tenen a l’agenda. “No volem compromisos buits. Volem mitjans”, avançava ahir, en l’acte, el rector de la UB i president l’ACUP, Joan Elias. També va voler recalcar que gestos com el d’ahir “no van en contra de ningú, sinó que volen defensar les universitats públiques”. Alhora, però, va emfatitzar que l’enuig no és ni un posat ni és retòric. “No som de queixar-nos... però avui [ahir per al lector] no és un dia qualsevol. Les universitats públiques diem prou”, va sentenciar.

LES FRASES

No ens agrada el soroll, però tampoc que no se’ns donin els mitjans necessaris per a la nostra tasca
Joan Elias
rector de la ub
La desinversió pública ja afecta el funcionament ordinari i els resultats de la nostra activitat
María José Figueras
rectora de lA URV
Seguirem treballant per uns pressupostos alineats amb el que cal a les universitats
Àngels Chacón
consellera d’empresa i coneixement de la generalitat

El govern creu que cal invertir 70 milions més a l’any

Abans de la trobada d’ahir a la tarda al paranimf de la UB, el seu rector ja havia coincidit al matí amb la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant l’acte solemne d’obertura del curs 2019/2020 del centre. Una cita en què Joan Elías ja va avançar als presents el plec de greuges i reivindicacions que, unes hores més tard, exposaria amb més deteniment i atenció. En el seu torn de paraula, i després d’aguantar el xàfec, Chacón va afirmar que la Generalitat “seguirà treballant per aconseguir uns pressupostos alineats amb les necessitats de les universitats”. Va xifrar l’augment que necessiten els centres d’ensenyament superior en 70 milions d’euros anuals, durant els pròxims cinc exercicis, una suma a la qual caldria afegir uns 100 milions més que es destinarien a la detecció, ajuda i acompanyament del treball dels centres d’investigació. Segons la consellera, aquesta dotació extra hauria de permetre afermar aquestes institucions acadèmiques com una “peça central en l’ecosistema del coneixement català”. Per la seva banda, el catedràtic d’ètica de la UB, Norbert Bilbeny, que va ser l’encarregat de pronunciar la lliçó inaugural que va coronar l’acte, va subratllar el hàndicap que, a parer seu, representa “la falta d’inversió en l’àmbit universitari i l’anquilosament de la legislació educativa”. El sindicat CCOO ahir també es va sumar al debat i va convidar els centres públics a fer un front comú amb els agents socials per exigir al govern català els recursos necessaris per mantenir un sistema universal de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia