Societat

Els sensesostre es podran recollir a l’antiga UNED a Girona

L’Ajuntament habilita altre cop l’equipament per assistir-los amb l’arribada de la fred

L’equipament tindrà 60 llits i s’obrirà a les nits a partir del 2 de desembre

Les campanyes d’hivern s’havien afrontat a La Sopa o a les Sarraïnes

L’Ajuntament de Girona ja està treballant en el pla fred 2019/2020 davant de l’arribada de l’hivern i les necessitats socials que se’n deriven. Una d’aquestes és l’acollida de les persones sense sostre que malviuen pels carrers de la ciutat. En aquest sentit, el govern municipal preveu habilitar per segon any consecutiu l’antiga seu de la UNED, al carrer Sant Josep, en ple Barri Vell de Girona. Concretament, el consistori té la intenció d’habilitar la planta baixa de l’edifici i hi col·locarà 60 llits per acollir persones sense sostre durant les nits. “Cal tenir en compte que l’any passat vam comptar amb 50 llits i vam acabar amb 64 llits, és per això que aquest any hem augmentat la previsió”, assegura la regidora delegada de Drets Socials, Núria Pi. El fet que es torni a fer servir aquest equipament suposa que es mantingui aquest pas endavant en aquest servei, ja que aquesta xifra –de 60 llits– és el doble de capacitat que tenia l’espai de les Sarraïnes, que el consistori va habilitar fa dos hiverns per primer cop per acollir els sensesostre a les nits durant els mesos de més fred. Però l’espai es va fer curt, i el govern municipal va treballar per buscar-ne un de nou. Cal tenir en compte que l’any passat hi va haver una mitjana de 55 persones sense sostre que van fer servir les instal·lacions de la UNED per dormir en l’època hivernal.

Fins al 2016, les campanyes d’hivern s’havien afrontat dins de La Sopa; l’any següent, el 2017, es va habilitar les Sarraïnes, i l’any següent l’antiga seu de la UNED va agafar el relleu. L’edifici té millor accés i més lavabos i dutxes. A part de l’augment de places, una altra de les novetats d’aquest any és la previsió d’obertura. Si l’any passat el servei es va posar en funcionament a l’entorn de les dates de Nadal, aquest any la previsió és fer-ho el 2 de desembre, segons va confirmar ahir la regidora Núria Pi. “Treballem amb la previsió del primer dilluns de desembre, però també dependrà del temps, si s’avança el fred o si arriba més tard”, explica. De la mateixa manera, es manté el període en què estarà disponible aquest espai hivernal, fins al 29 de març, mentre que les Sarraïnes ho va estar de gener a febrer. Pel que fa a l’horari, estarà obert de les 20.30 a les 8 h. “Serà més tard que l’any passat per no coincidir amb els àpats que se serveixen a La Sopa”, afirma Pi.

L’edifici és a tocar de l’antic cinema Modern, que actualment està en plenes reformes de rehabilitació. De moment només la planta baixa reuneix prou condicions de seguretat. És per això que per als sensesostre no es farà servir ni la primera ni la segona planta.

Segons va avançar ahir la regidora de Drets Socials, Núria Pi, una altra de les novetats d’enguany és que tant els voluntaris com els professionals que treballaran en l’equipament rebran una formació obligatòria sobre treball en equip, cohesió, resolució de conflictes, drets i deures i conceptes bàsics sobre malalties mentals i addiccions. Els voluntaris que col·laboren a l’equipament són persones sense sostre o que ja han passat per aquesta situació. “El professional s’encarrega, juntament amb el voluntari, de l’acollida durant la primera hora, i després a la nit es queda el voluntari”, explica Pi, que afirma que ara mateix hi ha dotze voluntaris ja assignats, i esperen arribar fins als catorze. “Cada nit hi haurà dos voluntaris, que faran torns els set dies de la setmana”, assegura la regidora, que explica que habitualment surten de la iniciativa Trobades amb Sostre, que es fan setmanalment a Pedret.

Balanç del 2018

Segons dades de la memòria de l’Ajuntament de Girona, durant el 2018 els tècnics socials van atendre un 2% més de persones que l’any anterior. En xifres totals, van ser assistides 354 persones que vivien de manera regular als carrers de la ciutat. En total, 95 són casos nous. De forma molt majoritària, continuen sent homes, ja que representen el 87%. En els darrers tres anys els tècnics socials han detectat més casos, ja que any rere any la xifra no ha parat de créixer. El 2016 el total de persones ateses va ser de 325, i el 2017, 347. Per contra, el 2018 un total de 32 persones van deixar de viure al carrer, cosa que suposa un augment interanual del 19% respecte al 2017, en què aquesta xifra era de 27.

LES XIFRES

89
places
hi ha de manera permanent per als sensesostre a Girona: 66 a La Sopa i 23 en pisos d’acollida.
354
persones
vivien el 2018 de manera regular als carrers de la ciutat. En total, es van detectar 95 casos nous.

Pendent del projecte d’entitats

El 2018 la Diputació de Girona va cedir a l’Ajuntament de Girona l’antic edifici de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED). El projecte en què treballa el govern municipal és que entitats juvenils comparteixin edifici i serveis, però que tots tinguin el seu propi espai privat. Part d’aquest equipament també l’ocuparan dependències de l’Ajuntament de Girona. Concretament, s’està estudiant que hi vagi l’àrea de Salut i que tota una planta es dediqui a l’espai de joves de Salut. En tot cas, les obres de l’espai encara estan pendents de començar. Amb aquesta reforma el consistori vol revitalitzar alhora aquest sector del Barri Vell de la ciutat.

Un fenomen que afecta de forma més puntual fora de la capital

Redacció

Si bé Girona aplega el major nombre de persones sense sostre, la problemàtica social s’estén en altres punts de la demarcació. Per exemple, al Baix Empordà, el perfil de persones sense sostre en situació crònica no sovinteja. Els casos puntuals solen rebre suport i seguiment per part dels serveis socials. Però els municipis, fora d’alguns habitatges d’emergència, no disposen de gaires eines. L’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, avançava ahir que han enllestit una diagnosi que ha xifrat en vuit el nombre de casos detectats al municipi, de tipologia diversa, que dificulta adoptar protocols. En cas d’alertes per baixes temperatures, a l’hivern, solen optar per adreçar-los a entitats socials de Girona, com ara La Sopa, o pel recurs d’emergència de pagar-los algunes nits en hotels o pensions.

A Blanes, la Xarxa Solidària ha aconseguit reallotjar sis persones nouvingudes en un pis de lloguer, amb el suport econòmic de l’Ajuntament. Són migrants que havien protagonitzat una tancada uns mesos a l’Esbarjo Parroquial de l’església de Santa Maria i uns mesos en una antiga botiga de moda. La Xarxa i el consistori treballen per allotjar sis persones més en un altre pis.

Pisos assistencials

A l’Alt Empordà, el regidor de Serveis Socials de Figueres, Jesús Quiroga, va manifestar ahir que el nou govern ja va estrenar mesures especials per als sensesostre a l’estiu durant les onades de calor. “Només d’entrar vam reunir la comissió de protecció civil i totes les àrees de l’Ajuntament van actuar de manera coordinada. Quan arribi la fred a l’hivern, es tornarà a reunir la comissió i s’activaran mesures de suport al col·lectiu sense sostre”, va explicar. A Figueres hi ha el menjador social, que és l’espai de referència. Aquest s’habilita com a espai dormitori per a qui és al carrer, però no només això, sinó que també s’habiliten diversos pisos assistencials que actuen com a alberg per donar resposta al col·lectiu en moments de necessitat extrema.

A Olot, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament no tenen una estratègia concreta per atendre els sensesostre i, per tant, afronten cada cas en concret, quan es produeix, cosa que no passa amb freqüència. Quan es dona algun cas, sol ser de transeünts i se’ls ofereix la possibilitat de menjar calent, habitualment en una de les institucions públiques que atenen la gent gran, i, si cal, passar una nit en una pensió de la capital garrotxina.

Al Ripollès, els serveis socials afirmen que és una problemàtica que els afecta molt puntualment. No tenen residents sense sostre, i si es dona algun cas el gestionen facilitant-li atenció en algun establiment hoteler de la vila.

Finalment, al Pla de l’Estany, a Banyoles, es fa un pla personalitzat quan es dona algun cas, que tampoc sol ser habitual. Sol ser de transeünts i els atenen els serveis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia