Salut

La gestió mèdica dels aldarulls, “més difícil” que la dels atemptats

La unitat del SEM especialista en incidents greus fa més de 200 hores que està activa

Ha modificat la tàctica per atendre els ferits a mesura que la situació es complicava

La unitat d’intervenció i suport (UIS) és l’equip del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) especialista a atendre sobre el terreny els casos amb un gran component de risc. L’integren 24 especialistes i tres comandaments formats i equipats per atendre casos de contaminació biològica, química i nuclear. També per intervenir en escenaris violents i, per tant, han estat els encarregats de ser a primera línia atenent els ferits en els aldarulls desfermats arran de la sentència per l’1-O. “Tècnicament i operativament, ha estat molt més difícil que la gestió de l’atemptat del 17-A”, assegura el gerent del SEM, Antoni Encinas.

“És la primera vegada que tenim una situació de tanta intensitat, sostinguda en el temps i amb tanta diversitat de fronts oberts”, argumenta el màxim responsable de les urgències mèdiques al país. La UIS s’estructura habitualment en dos torns de dia i un de nit, però des de la setmana passada té tots els seus efectius permanentment disponibles des que es va activar el mode IMV (incident amb múltiples víctimes). “D’això ja en fa més de 200 hores i hem coordinat aquest desplegament sense descuidar ni interferir en les atencions habituals del SEM, com ara l’atenció als infarts o parts o el trasllat de pacients no urgents per a tractaments oncològics o de diàlisi”, explica el doctor Encinas.

Divendres, màxim risc

A mesura que els aldarulls s’intensificaven i s’escampaven pel país, el SEM va haver d’anar destinant més recursos i perfilant noves estratègies per atendre els ferits. “Inicialment, les unitats d’intervenció i suport que estaven al terreny feien l’atenció al pacient i, si era necessari, el derivaven a l’hospital. Donades les circumstàncies, però, vam veure que això no era pràctic i vam establir una nova tàctica, creant nius d’ambulàncies en una zona segura i propera fins on l’equip que actuava podia extreure els ferits i tornar de nou al terreny”, explica el doctor Josep Maria Soto, cap dels serveis especialitzats del SEM. El dia de més intensitat va ser divendres, coincidint amb la vaga, una gran acumulació de gent a Barcelona i moltes carreteres tallades. Aquell dia es va mobilitzar “tot el dispositiu planejat, però no es va haver d’utilitzar”.

Davant la intensitat i impredictibilitat dels incidents, aquests dies els especialistes de la UIS pràcticament estan confinats a la seu central del SEM, on tenen la base d’operacions per abastar tot el territori. Si no hi són, estan localitzables i pendents que les comunicacions els permetin arribar-hi fàcilment. “Estic molt orgullós del servei i l’entrega que estan tenint”, declara Antoni Encinas.

Ambulàncies atacades

Aquesta sèrie de dies d’aldarulls constants en el temps i dispersos en l’espai han permès als gestors del SEM “aprendre molt” sobre com respondre a aquesta mena d’incidents extraordinaris. A banda de les millores tàctiques, també s’ha fet evident que també hauran d’implementar millores en el material. Els especialistes van protegits “amb cascos i armilles antitraumatisme” que els han permès sortir indemnes de l’acció sobre el terreny. Però amb les ambulàncies no ha passat el mateix. Van ser atacades amb llançaments d’objectes i els vidres blindats van resistir els cops, però les rodes van sucumbir a la multitud de vidres i claus escampats pels carrers on havien d’actuar. “N’haurem de comprar d’antipunxades”, diuen.

Durant els aldarulls, els comandaments del SEM s’han coordinat amb les forces de l’ordre en sales d’emergències conjuntes, des d’on també es controlaven les imatges en directe i les xarxes socials. “Ho hem donat tot i ho continuarem fent. Ara entra la llevantada i tindrem un element més per estar atents”, rebla el doctor Soto.

LA FRASE

El 17-A ho vam donar tot 4 hores. Ara ho estem fent 200 i a tot el país. Això és molt més complicat
Antoni Encinas
Gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques

LA XIFRA

593
assistències
sanitàries va efectuar el SEM entre el 14 i el 20 d’octubre en relació amb la resposta a la sentència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona