Societat

La Taverna del Mar ultima el centenari dels Banys de s’Agaró

El restaurant allarga enguany la temporada fins just abans de Nadal, amb quatre menús per a grups

El 2020, un mar i muntanya dedicat a Josep Pla presidirà la carta especial del centenari

La família Ensesa ja ha començat els preparatius per commemorar el centenari, l’any vinent, dels Banys de s’Agaró, que el 1920 van ser l’embrió de l’esclat turístic de la badia, que va continuar amb la urbanització, l’Hostal de la Gavina i la Taverna del Mar, una guingueta berenador complementària de les icòniques casetes de bany que amb els anys es va consolidar com a restaurant a peu de platja. Aquest darrer establiment, la gestió del qual van recuperar el 2014, centrarà el pes de la commemoració, amb un menú del centenari en què els xefs Romain Fornell –director gastronòmic del grup– i Lluís Planas –responsable de la cuina i carta de la Taverna del Mar des del 2017– ja han començat a treballar. No hi faltarà, arran del trenc de les onades, el peix de proximitat, amb gambes de Palamós a la planxa o seitons de la mateixa llotja marinats amb vinagre, gerds i fruita de la passió. Però el plat estel·lar serà el mar i muntanya.

És un homenatge paral·lel a Josep Pla, que va ser amic de Josep Ensesa i Gubert i Josep Ensesa Montsalvatge, avi i pare –respectivament– de la generació actual: els germans Júlia, Virgínia, Carina i Josep, que ahir encara recordaven les llargues tertúlies familiars fins ben entrada la nit amb Pla a taula. Fornell i Planas, a quatre mans, es van atrevir ahir amb “un plat perillós”, segons Pla en El que hem menjat, la llagosta i pollastre de pagès que recordava haver menjat de petit “ben units per un sofregit”. I l’execució, sumant-hi la picada tradicional catalana, ben bé que podria haver acabat amb l’exigent escriptor llepant-se els dits. Per al menú final, però, és possible que acabin optant pels escamarlans –en comptes de llagosta– per evitar que el preu tancat es dispari, tot i que gràcies al viver de l’establiment no hi haurà problemes per oferir-lo a la carta o per encàrrec.

Allarguen temporada

Abans del centenari, però, l’establiment anuncia que allargarà enguany la temporada fins al 22 de desembre –un mes i mig més–, per oferir menús per a grups a partir de vuit persones que s’interessaven pels àpats prenadalencs. Els preus per persona oscil·laran entre 35 i 59 euros, en una aposta per mantenir l’activitat i atraure públic el màxim de mesos de l’any.

Una nova terrassa, en estudi

Entre els plans dels Ensesa per a l’any vinent, a la Taverna del Mar, hi ha ampliar la zona exterior de chill-out que ofereixen els capvespres i nits d’estiu. La van obrir l’any passat, amb una capacitat modesta, però ara es plantegen estendre-la cap a la terrassa que hi ha sobre el menjador. Ja han fet les primeres consultes sobre el projecte –l’edifici s’aixeca sobre la zona maritimoterrestre, amb una concessió de Costes que van renovar el 2018– i avancen que l’adaptació seria senzilla: bàsicament una barana de seguretat sobre el baix muret, condicionar-hi un enrajolat i el mobiliari.

L’edifici original de la guingueta i les terrasses, majoritàriament de fusta, el va concebre l’arquitecte Rafael Masó, però després de l’incendi que el va assolar el 1935, el seu deixeble Francesc Folguera va projectar la construcció actual del restaurant. L’Ajuntament de Sant Feliu el va declarar bé cultural d’interès local el 2013, quan els responsables de Costes sospesaven enderrocar-lo un cop expirés la concessió, l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot