Societat

Arxiven el cas d’inversors a Barcelona i la Costa Brava

El fill de l’exalcalde de Kíev va ser detingut a Platja d’Aro fa tres anys acusat de liderar un grup criminal i de blanqueig

El jutge recrimina als fiscals que no hagin trobat l’origen il·lícit dels diners

Tres anys i tres mesos després del macrooperatiu conjunt de la policia espanyola i dels Mossos d’Esquadra en el qual van detenir onze persones, acusades de formar part d’un grup criminal i de blanqueig de capitals amb inversions immobiliàries, el jutge de Barcelona que instrueix el cas n’ha ordenat l’arxivament ja que la fiscalia anticorrupció “no ha acreditat l’activitat il·lícita” dels diners invertits al país. La fiscalia, ara, ha presentat recurs a l’Audiència de Barcelona.

Els fiscals del cas, Fernando Grinda i Juan José Rosa, sostenen que el fill de l’exalcalde de Kíev, Stepan Txernovetski, detingut a Platja d’Aro el 12 de juliol de 2016 i que l’Audiència de Barcelona va posar en llibertat l’agost d’aquell any, lidera un grup criminal, al qual acusa de blanquejar uns deu milions d’euros, amb inversions en immobles i en el restaurant de luxe japonès Yubari, de Barcelona. Les defenses de Txernovetski, encapçalades pels bufets de Molins & Silva i de Cristóbal Martell, van aportar documentació per acreditar que els diners que havien invertit provenien de la venda del banc Pravex Bank per 750 milions d’euros. En aquests negocis, s’inclou un préstec de 2,5 milions a l’amo del Yubari, Arman Mayilyan, d’origen armeni i també detingut llavors. En les operacions fallides, hi ha la construcció d’una casa al carrer Panamà de Barcelona i la compra d’un hotel a Granada.

A finals de l’any passat, l’Audiència de Barcelona va acceptar que el luxós restaurant, situat al número 339 de l’avinguda Diagonal de Barcelona, pogués reobrir amb el control d’un administrador judicial. Javier García Mallol, advocat del titular del Yubari, havia sol·licitat l’aixecament del precinte i dels comptes bancaris de la germana de l’encausat. La secció cinquena, que ara ha de revisar l’arxivament de la causa, ha anat donat la raó a les defenses.

I és que en la resolució, el titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, el magistrat Ignacio Sánchez García-Porrero, després d’aquests anys d’exhaustiva investigació afirma: “Arribats a aquest punt, cal preguntar-se quin delicte s’investiga?”

Des de la fiscalia s’ha insistit que Txernovetski tenia un entramat empresarial amb persones interposades, amb un capital per ara desconegut, i amb societats a Andorra, que compraven cotxes de luxe, i comptes en dos paradisos fiscals. El jutge, però, sosté que “no s’ha acreditat la existència d’un delicte precedent”, i que les defenses han aportat un informe econòmic en el qual “es dona aparença de legalitat dels fons, amb traçabilitat d’origen legal fins a les operacions a Espanya”, que són diners de la venda d’un banc el 2008, i s’aporta el pagament d’impostos a Ucraïna. En un segon informe, de Baker&McKenzie, es detalla que els negocis realitzats “són amb criteris de racionalitat legal i fiscal”, i que Xipre i les Illes Verges britàniques tenen convenis amb l’OCDE. Davant aquestes constatacions, el jutge arxiva la investigació i ara té la darrera paraula l’Audiència de Barcelona.

LA DATA

12.07.16
van ser detingudes
onze persones de nacionalitat ucraïnesa, russa i armènia, acusades de formar grup criminal

Vehicles usats per la policia

Amb el procés penal a un pas d’arxivar-se definitivament, l’advocat d’Arman Mayilyan ja ha presentat una reclamació a l’administració de Justícia per “l’ús il·legal” dels dos cotxes de gamma alta que van embargar-los: un Mercedes Smart i un Mercedes clàssic. “Les forces i cossos de seguretat han fet un ús innecessari, i un mal ús dels vehicles”, exposa a l’escrit l’advocat Javier Garcia Mallol, que reclamarà al l’Estat pel lucre cessat provocat. A més, demana el retorn de rellotges de luxe de la família de Mayilyan, els quals sosté tenen més de deu anys d’antiguitat. És previst que la defensa de Stepan Txernovetski també faci aquesta reclamació pels vehicles comissats.

Amb el precinte del restaurant Yubari de Barcelona, la defensa va exposar al jutge i a l’Audiència de Barcelona que afectava directament catorze famílies i que els treballadors havien demandat Mayilyan, amb un cost d’uns 88.000 euros. Amb el tancament judicial del restaurant, l’estiu del 2017, la defensa també va alertar que el menjar que hi havia es faria malbé i el jutge de Barcelona va acordar que es donés els aliments peribles a ONG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós