Educació

Educació denega classes d’islam a un miler de famílies

El Departament aposta per ensenyar la cultura de les religions

Una entitat denuncia Bargalló per delicte d’odi

El Departament d’Educació ha denegat classes de religió islàmica a 890 famílies que ho han demanat, segons dades de la Unió de Centres Islàmics de Catalunya, que ha obtingut la informació del portal de transparència de la Generalitat. Així ho va confirmar ahir el coordinador de l’associació Musulmans contra la Islamofòbia, Ibrahim Miguel Ángel Pérez, a l’Agència EFE, i hi va afegir que l’entitat ha facilitat al Departament una llista de possibles professors de religió islàmica avalats per la Comissió Islàmica d’Espanya. Fonts del Departament d’Educació han reconegut que no s’està impartint aquesta assignatura als centres d’ensenyament públics tot i ser un dret recollit en els acords de cooperació entre l’Estat espanyol i les confessions jueva, evangèlica i musulmana: “Nosaltres tenim una perspectiva més àmplia d’aquesta assignatura i apostem per una matèria que se centri en la cultura de les religions, que tingui una mirada transversal del conjunt de les religions i els valors positius comuns i que no sigui ni dogmàtica ni adoctrinadora.” Han assegurat que estan en converses amb representants de les comunitats musulmanes per poder oferir l’assignatura als centres públics, i han insistit que s’ha de fer des “d’una perspectiva professional i amb un enfocament que no sigui dogmàtic”.

Catalunya no ofereix classes de religió islàmica per la fragmentació de l’alumnat, per decisió de les autoritats o per falta de demanda. Al país, segons les dades de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya, hi ha registrats 85.842 alumnes que professen aquesta religió, la segona en nombre després de la catòlica.

Musulmans contra la Islamofòbia explica que ha denunciat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, davant de la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per dos presumptes delictes d’odi per les declaracions que el conseller va fer a finals del 2018 en una xerrada organitzada pel sindicat Junts-Docents de Religió de Catalunya. Segons la comunitat islàmica, Bargalló va usar “el discurs d’odi i por del musulmà” per defensar una assignatura de cultura religiosa en comptes de l’ensenyament confessional de religió islàmica. Bargalló va assegurar, segons els denunciants, que les escoles, posant l’exemple de Torredembarra, acabaran fent més classes de religió islàmica que catòlica perquè les famílies musulmanes inscriuran els fills a l’optativa de religió més que no pas les catòliques. “Quina cara se’ns quedaria a tots per defensar la identitat que diem defensar?”, va dir Bargalló, tal com denuncia Musulmans contra la Islamofòbia.

LA FRASE

Apostem per una matèria que se centri en la cultura de les religions amb una mirada transversal
Departament d’Educació

LA XIFRA

890
famílies
han vist denegada la sol·licitud de rebre classes de religió islàmica a les escoles de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona