Societat

Sánchez es reuneix amb el secretari general de l’ONU i la resta de líders europeus

Antonio Guterres l’anima a augmentar l’ambició per reduir gasos d’efecte hivernacle

El president espanyol “coordina postures” amb els seus homòlegs de la UE

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha mantingut diverses reunions amb líders mundials aquest dilluns al matí abans de la cerimònia oficial d’inauguració de la 25a Cimera del Clima que se celebra a Madrid. La primera trobada del dia ha estat amb els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea així com els líders de les institucions europees. Segons fonts de Moncloa, la reunió “ha permès coordinar postures” amb l’objectiu “que Europa exerceixi el lideratge a aquesta COP 25 i mobilitzi la resta de països per a una ambició més gran en descarbonització”. Posteriorment, Sánchez s’ha reunit amb el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, que ha animat el president de l’Estat espanyol a “mantenir la seva posició mobilitzadora a la UE per augmentar l’ambició en el compromís de reducció de gasos d’efecte hivernacle, especialment els grans emissors”, segons les mateixes fonts.

A més, Guterres ha felicitat Sánchez per “l’organització de la cimera en temps rècord”. L’Estat espanyol va assumir-ne l’organització fa un mes quan Xile va renunciar-hi per les protestes al país. Tanmateix, tot i celebrar-se a Madrid la presidència de la cimera és de Xile.

A més, Sánchez també s’ha reunit amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, amb qui ha intercanviat les respectives posicions en matèria de canvi climàtic. Philippe també ha transmès a Sánchez que “tot està llest per a l’establiment d’un conveni de doble nacionalitat amb Espanya, el primer d’aquest tipus a la UE” i han parlat “del marc financer plurianual que negocia la UE”.

Després d’inaugurar la cimera, a les 11.30 h participarà en una taula rodona amb altres caps d’Estat per presentar plans concrets i iniciatives per accelerar l’acció i assolir un nivell superior d’ambició global el 2020. Al llarg del dia mantindrà altres trobades bilaterals.

Uns 50 líders mundials

A la COP25 hi assisteixen una cinquantena de líders mundials. Hi són presents el president de l’Argentina, Mauricio Macri, el d’l’Equador, Lenin Moreno, així com primers ministres d’estats com França (Édouard Philippe), Portugal (Antonio Costa) o el Marroc (Saadeddine Othmani).

A més, és el primer viatge oficial de la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. També hi ha altres alts càrrecs de la UE com el president del Consell Europeu, Charles Michel, o el del Parlament europeu, David Sassoli, i l’alt representant de la UE, Josep Borrell.

Absències destacades

Una de les absències més destacades és la del president dels EUA, Donald Trump, que ja ha iniciat els passos per abandonar l’Acord de París, que ha estat ratificat per 187 països. El negacionisme de Trump amb el canvi climàtic contrasta amb la declaració de fa pocs dies de “l’emergència climàtica” al Parlament europeu. La institució va reclamar als governs establir objectius més ambiciosos. Tampoc hi assisteix el president xilè, Sebastián Piñera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona