Societat

Banyoles farà un homenatge a 164 exiliats

L’acte serà diumenge al pavelló de la Draga amb el president Torra

L’Ajuntament de Banyoles ha aconseguit posar-se en contacte amb 164 homes i dones nascudes en aquesta ciutat que es van haver d’exiliar al final de la Guerra Civil i els retrà un homenatge, un per un, aquest diumenge al migdia al pavelló de la Draga, en un acte que serà presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra. Segons el consistori, serà el primer cop que a Catalunya es fa un reconeixement individualitzat als exiliats. La cerimònia se centrarà en el lliurament de diplomes a cadascuna de les persones exiliades, però també hi haurà unes actuacions del Quartet Ateneu de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i del batxillerat artístic de l’institut Josep Brugulat, i la lectura de textos de l’escriptor banyolí exiliat Pere Verdaguer (1929 -2017), a càrrec de l’actor Miquel Torrent. La iniciativa s’emmarca en el projecte de memòria històrica de benestar social de l’ajuntament i es basa en els treballs de recerca fets per l’historiador Jordi Galofré i l’investigador Miquel Rustullet. La regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha avançat que l’acte serà el punt de partida de noves activitats sobre memòria històrica als centres de secundària, i que es centraran “en els viatges forçats, no només de l’exili del 1939, sinó també de moltes persones que s’han vist obligades a marxar de casa seva”. S’estima que cap a 300 homes i dones del Pla de l’Estany van anar a parar al camp d’Argelers de la Marenda (Rosselló), des d’on van anar a altres punts de la Catalunya del Nord, l’Estat francès, Mèxic o la URSS, entres altres països. Al camp d’extermini alemany de Mauthausen en van morir nou.

No és el primer cop que a Banyoles s’organitza un acte d’aquesta mena. L’any passat es va retre homenatge a un centenar de represaliats pel franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona