Salut

Aparell d’última generació al Trueta per fer angiografies

La compra del nou equipament, que en substitueix un que es va comprar el 2006, ha costat més d’un milió d’euros

Aquest any, a l’àrea d’intervencionisme s’han fet més de 1.600 tractaments

L’hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa aquesta setmana un aparell nou d’alta tecnologia per a la realització d’intervencionisme endovascular mínimament invasiu. La compra de l’equipament, que substitueix el que es va adquirir el 2006, que havia quedat obsolet, ha suposat una inversió d’1.167.790 euros. I a aquest import s’hi han de sumar prop de 18.000 euros més en obres d’adequació de la sala d’intervencionisme endovascular. Aquest aparell serveix per fer angiografies per intervencionisme endovascular; és a dir, procediments mínimament invasius guiats per imatges. Per mitjà d’aquesta prova s’obté informació molt precisa sobre l’estat dels vasos sanguinis. Consisteix a introduir un petit catèter dins l’artèria o la vena del pacient, a través del qual s’injecta líquid de contrast. Al mateix temps que el líquid circula per les artèries es veu la imatge en directe i això permet saber com circula la sang a l’organisme.

El sofisticat angiògraf és utilitzat per fer embolitzacions d’hemorràgies agudes (postquirúrgiques, produïdes per traumatismes, digestives i les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries), tractaments d’obstruccions vasculars (angioplàsties i implants de stents), d’aneurismes arterials i trombectomies mecàniques en infarts cerebrals aguts, entre d’altres. Aquest any, els professionals de l’àrea d’intervencionisme han dut a terme més de 900 procediments de radiologia intervencionista del cos (com ara embolitzacions de sagnat agut), més de 500 procediments de cirurgia endovascular i més de 200 procediments de neurointervencionisme, amb uns resultats molt satisfactoris. El nou aparell permet guiar els procediments d’intervencionisme tant per l’observació en directe, com per tomografia computada (TC) i també per ecografia. I és que el nou aparell està integrat a un equip de TC a la mateixa sala. Això permet als professionals fer el maneig i el tractament de manera més ràpida, a la mateixa sala d’angiografies sense la necessitat de realitzar una TC prèvia, amb la reducció de temps que això implica. Els professionals disposen ara de pantalles tàctils (similars a una tauleta) que eviten que hagin de sortir de la sala per valorar la imatge i manipular-la, tal com passava fins ara, amb la millora qualitativa i de temps que això suposa. El nou equipament també disposa d’aplicacions específiques per a oncologia, que permeten una millor detecció i precisió en la realització del tractament percutani en patologia tumoral. Per exemple, facilita la identificació dels vasos que nodreixen els tumors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia