Societat

Acte d’homenatge a la mestra Dolors Purcallas

Fixen una placa a la seva memòria a l’escola Josep Pallach de Figueres

“En reparació de la memòria històrica i reconeixement a la tasca docent i dignitat personal de Dolors Purcallas i Sierra”. Aquest és l’encapçalament de la placa que es va instal·lar a la façana del col·legi públic Josep Pallach de Figueres dins l’acte d’homenatge que es va fer a la mestra Purcallas (Figueres, 1910-el Masnou, 1994) organitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà, historiadors i persones a títol individual de l’Empordà i els municipis on va viure.

Amb motiu del 110 aniversari del seu naixement, es va celebrar l’acte al Museu del Joguet de Figueres i, posteriorment, es va visitar la placa que s’havia fixat el dia abans i en què es recull també que va ser “mestra d’escola en propietat a Torrelavit 1934-1939, víctima del feixisme i del caciquisme”: “Va ser depurada del magisteri de per vida davant la negativa a un matrimoni no desitjat.”

A l’acte van assistir, a banda de dos familiars de Purcallas, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, el mestre i pedagog David Pujol, l’historiador de Torrelavit Pere Rovira, la directora de l’escola J.J. Ràfols de Torrelavit, Lola Fernández, l’historiador del Masnou Joan Muray i Rubió i l’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós.

Purcallas va morir el 1994 al Masnou, sola i en condicions de penúria. Va ser després de la seva mort, buidant l’habitatge on havia viscut els últims anys, que va aparèixer un quadern on havia apuntat les seves memòries i que ha servit per reconstituir el seu recorregut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia