Societat

Colau canvia avió per tren per no contaminar

L’Ajuntament de Barcelona repta el Prat i el port a ser una infraestructura neta

El personal de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’alcaldessa Ada Colau al capdavant, modificarà els seus hàbits de mobilitat i a partir d’ara tots aquells desplaçaments a ciutats que estiguin a menys de 1.000 quilòmetres o que suposin un viatge en tren inferior a set hores es faran per via ferroviària i no amb avió com fins ara. Aquesta és una de les mesures anunciades ahir per la tinenta d’alcaldia Janet Sanz i el regidor Eloi Badia en el marc d’un pla que pretén reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle del port i l’aeroport de Barcelona.

La lluita contra l’emergència climàtica és una de les prioritats del mandat d’Ada Colau, que des de fa mesos insisteix en la necessitat que port i aeroport recondueixin la seva activitat per contaminar menys. Ahir, aquest discurs es va revestir de ciència amb la presentació d’unes dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona segons les quals la suma d’emissions de CO2 a l’atmosfera de l’activitat del port i l’aeroport és quatre vegades més gran que la que genera la ciutat de Barcelona. Segons l’agència, Ciutat Vella és la zona més castigada per la contaminació del port.

La idea de substituir avió per tren suposarà que, de manera recurrent, tret de situacions d’urgència política, els viatges a Madrid es facin sempre amb el TAV. L’aposta de l’Ajuntament seria suprimir aquest tipus de vols curts, la majoria dins del territori de l’Estat espanyol, amb la idea que cada avió que vola de Barcelona a Madrid contamina dotze vegades més que un tren d’alta velocitat que recorre el mateix trajecte.

L’Ajuntament demana al Prat que faci un pla de reducció d’emissions i a la vegada suggereix a l’Estat i a la Generalitat que desenvolupin una fiscalitat a favor d’un transport aeri més sostenible.

Amb relació al port, l’Ajuntament insisteix en el propòsit de reduir de nou a set les terminals de vaixells de creuer. Es demana també electrificar els molls per tal que aquests vaixells deixin d’emetre CO2 quan són al port.

Una ciutat en emergència climàtica

Els barcelonins viuran des d’aquesta tarda oficialment sota la declaració d’un estat d’emergència climàtica, amb el reconeixement oficial per part de l’Ajuntament de fer un viratge en les polítiques públiques que porti a un creixement més sostenible i a una reducció de les emissions dels contaminants que generen l’efecte hivernacle. La declaració de l’emergència climàtica es farà amb un acte solemne a l’Ajuntament després de mesos de treball d’una comissió en què han participat diversos agents implicats en les polítiques mediambientals. La declaració va acompanyada d’unes mesures, la més destacada de les quals ja s’aplica amb la zona de baixes emissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós