Societat

societat

Complir la llei de la dependència i refer la d’estrangeria

Urgeix un finançament públic per atendre el col·lectiu i canvis legals per facilitar que els immigrants tinguin feina

La llei estatal coneguda popularment com a llei de la dependència va entrar en vigor el 2007 per atendre i regular les prestacions a les persones que no es poden valer per elles mateixes. Des dels inicis la seva aplicació ha estat controvertida pels terminis de les sol·licituds i les llistes d’espera, però sobretot per la manca de finançament estatal que hauria de ser a parts iguals amb les aportacions que hi fa la Generalitat. Des de la conselleria d’Afers Socials i Famílies confien que amb l’entrada del nou govern es posi fi a “l’infrafinançament històric” d’aquest servei de l’estat del benestar. Segons dades del mateix departament l’any 2019 va ser el de més inversió en dependència de la història a Catalunya, amb gairebé 1.500 milions d’euros, dels quals l’aportació estatal va ser de 172 milions.

L’altre gran repte social és instar a reformar la llei d’estrangeria per donar sortida a les persones migrants que arriben a Catalunya i no tenen la possibilitat de regularitzar la seva situació administrativa. Les dificultats legals que es troben impossibilita que s’incorporin al mercat laboral i els condemna a la marginalitat i l’exclusió social. Per als joves migrats que arriben sols, uns 4.200 a final d’any, es demana que puguin tenir un permís de treball inicial associat al de residència i que quan superin la majoria d’edat es faciliti la incorporació al mercat laboral ja que ara és complicat perquè necessiten un contracte d’un any a jornada completa per obtenir el permís de treball.

La quantitat de sol·licituds de refugi registrades a Catalunya no paren d’augmentar i totes aquelles persones a qui es denega l’asil passen a engreixar les xifres d’immigrants sense papers. Des de la conselleria es reclama un traspàs efectiu de les competències en matèria de refugi i recuperar el pressupost del Fons d’Acollida i Inclusió de persones immigrades, creat per llei, i sense dotació.

La lluita contra la pobresa i les desigualtats

Les entitats socials aplegades a la Taula del Tercer Sector confien que els futurs pressupostos del govern de Pedro Sánchez prioritzin les polítiques socials per lluitar contra la pobresa i les desigualtats. És un repte urgent, tenint en compte que la taxa de risc de pobresa a Catalunya supera el 20% i la bretxa de les desigualtats entre rics i pobres no s’atura. Millorar les polítiques d’habitatge, d’ocupació i de migració i afavorir les condicions per les persones amb discapacitat o dependents són aspectes que s’ha de prioritzar des del nou executiu. Les entitats del tercer sector confien que no hi haurà problemes d’interlocució a partir d’ara pel fet que les temàtiques socials quedin repartides en diferents ministeris un dels quals encapçala Pablo Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres